Prima țară care renunță complet la vaccinarea cu AstraZeneca
Danemarca va renunța total la administrarea vaccinului AstraZeneca, motivul fiind numărul relativ mare de reacții adverse raportat.
Această decizie va întârzia campania de vaccinare cu cel puțin câteva săptămâni, informează Reuters.
Agenţia Europeană pentru Medicamente admite oficial legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge, ca „efect secundar rar".
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a prezentat, miercuri, mult-așteptatele concluzii ale evaluării vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce un oficial al agenției a recunoscut că există o legătură, încă insuficient documentată, între imunizarea cu acest vaccin și apariția cheagurilor de sânge.
Comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a "cheagurilor neobişnuite de sânge" în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria - denumirea curentă a AstraZeneca, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei.
„Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.
„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină.
Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară”, menţionează documentul dat publicităţii miercuri.
Comunicatul EMA nu recomandă suspendarea vaccinărilor cu AstraZeneca
EMA le reaminteşte profesioniştilor din domeniul medical şi persoanelor care primesc vaccinul să fie conştiente în legătură cu posibilitatea cazurilor foarte rare de cheaguri de sânge, în combinaţie cu un nivel scăzut de trombocite, care pot apărea în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până acum, cele mai multe cazuri au apărut la femei sub 60 de ani, în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, factorii de risc specifici nu au fost confirmaţi. Persoanele care primesc vaccinul trebuie să meargă imediat la medic în cazul în care dezvoltă simptome ale combinaţiei de cheaguri de sânge şi nivel scăzut de trombocite, se arată în comunicatul EMA.
Simptomele asociate combinaţiei respective sunt:
-scurtarea respiraţiei
-durere în piept
-umflături ale piciorului
-durere abdominală persistentă
-simptome neurologice, inclusiv dureri de cap intense şi persistente sau vedere înceţoşată
-mici pete sanguine sub piele la locul injecţiei
0 Comentarii