Miercuri 25 Decembrie

Primele teste online de evaluare standardizată au fost un dezastru. Profesoară: „Eu nu aș vrea elevii să-mi urască materia din cauza acestor teste”


Ministerul Educației insistă pe introducerea unor teste educaționale online, standardizate, pentru elevii români care susțin evaluarea națională. O platformă privată ar urma să implementeze proiectul pilot, desigur contra cost, pentru sume enorme din PNRR. Platforma poate fi utilizată și acum de către cei care sunt dispuși să plătească un abonament începând cu 19 lei. 

Profesorii spun că testarea online este un dezastru, iar copiii care anul trecut luau note mari și premii la olimpiade, anul acesta au luat note mici. Tabloul care se conturează în jurul învățământului românesc arată că mai este un drum lung până la performanțele educaționale la care aspiră elevii și profesorii sau părinții. Sistemul nu este pregătit pentru asemenea schimbări „digitale”, iar copiii sunt folosiți drept cobai de către o platformă care nu a demonstrat în niciun fel că va face față noilor cerințe. Ministerul Educației încearcă să creeze o nevoie artificială, forțată de a folosi testele în sistem, în timp ce problemele reale ale sistemului educațional românesc rămân ignorate.

„Au început să vină rezultatele la testarea online dată de Ministerul Educației. Elevii care au luat premii multe anul trecut la TOATE concursurile și la olimpiade, la această testare au luat note mici!!! Sincer, nu știu ce s-a testat… 25 de probleme în 50 de minute. Mă bazez pe evaluarea mea, care nu a dat niciodată rateuri. 

În cei zeci de ani la catedra, notele mele aproape au coincis cu cele de la examenele finale… (100% promovabilitate și note de 10 în fiecare an).

P.S: eu nu aș vrea ca elevii mei să urască materia din cauza acestor teste.

Mai jos o problema la clasa a 5-a ( unde s-au testat cunoștințe de clasa a 4-a)”, a relatat Mihaela Popa, profesoară de matematică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, pe o rețea de socializare.

notele.jpeg

Programul Național de Testare Standardizată este primul proiect pilot de testare standardizată din România, desfășurat de BRIO, în parteneriat cu Ministerul Educației, ce are ca scop evaluarea elevilor din clasele I-VII și IX-XI, la principalele materii școlare – Limba Română, Matematică și Istorie.

Amintim că în total Ministerul Educației va plăti 78.500.000 euro, bani din PNRR, prin componenta 15 Educație, Investiția 15 – Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut, dintre care.

  • Platforma de evaluare a competențelor elevilor în mediul online – în valoare de 20 de milioane de euro;
  • Crearea unei bănci cu itemi obiectivi de evaluare, la nivel național (grupați pe nivel de învățământ/discipline/unități de învățare), într-un format care să fie importat pe platforma unică de evaluare – în valoare de 30 de milioane de euro;
  • Resurse educaționale deschise (materiale didactice) dezvoltate – în valoare de 28 de milioane 500 de euro.

Comentarii Facebook