Profesor: ”Am întrebat de ce nu vedem Soarele noaptea, iar o elevă de la un liceu bun mi-a răspuns: Pentru că e întuneric”
Un profesor de la un liceu de top din România vorbește despre scăderea calității învățământului, pe fondul crizei de profesori buni la materiile grele, matematică și fizică.
Cel mai recent Eurobarometru care a evaluat atitudinea europenilor față de știință și tehnologie a scos la iveală un nivel redus al alfabetizării științifice în rândul cetățenilor români, cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Doar 2% dintre conaționali au putut răspunde corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie, în condițiile în care media europeană este de 24%.
În schimb, România este țara europeană cu cel mai mare procent de cetățeni care cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor – 34% (în comparație cu media europeană de 20%). Alți 21% nu știu dacă această afirmație este adevărată sau falsă. Prin urmare, procentul celor care au răspuns, în mod corect, că afirmația este falsă a fost de 45% (față de media europeană de 66%). Spre comparație, în Suedia, procentul celor care au răspuns că afirmația este falsă a fost de 86%, iar în Belgia, Luxemburg și Cehia, de 82%.
Rezultatele sondajului la care au răspuns persoane în vârstă de peste 15 ani nu-l miră pe profesorul de fizică Ion Băraru, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, cel mai prestigios din Constanța. Profesorul își amintește că, în urmă cu 10 ani, a avut un șoc. „Am întrebat de ce nu vedem Soarele noaptea, iar o elevă de a X-a, vorbim de o elevă de la un liceu bun, mi-a răspuns: Pentru că e întuneric. Pentru mine a fost o descoperire care ține de domeniul științifico-fantastic să aflu că un elev de liceu nu știe răspunsul la această întrebare. Întrebați-i pe elevi și astăzi: Ce face Soarele noaptea? și veți vedea că sunt destui care nu știu”, crede profesorul.
”Nu avem titulari la matematică, la fizică în orașe mari”
Problema vine de la anii buni de degradare a învățământului, degradare petrecută din cauza politizării educației, a subfinanțării, a salariilor mici, a erodării constante a prestigiului profesorului în societate. Rezultatul? „Au rămas insule de câțiva profesori care nu au plecat din învățământ și nu au dispărut. Acum e criză mare, nu avem titulari la matematică, la fizică în orașe mari. În 7 ani de zile, la Constanța la fizică a luat un profesor definitivatul. Asta e realitatea”, arată Ion Băraru.
La fizică, media de vârstă a profesorilor trece bine de 40 de ani, multe cadre didactice respectate sunt în pragul pensionării, iar tinerii se feresc de o carieră didactică. „Meseria de profesori a fost denigrată, salariile au ajuns la genunchiul broaștei, iar profesorul a ajuns la coada societății”, spune Ion Băraru care crede că investiția în oameni este o urgență mai mare decât investițiile materiale. „Nu trebuie să investim în scaunul din fața clasei, ci în persoana care o să ocupe acel scaun”, subliniază profesorul.
17 Comentarii
Lumea Trebuie Să Știe Că: Învățământul A Fost Înființat De Către Napoleon Bonaparte Când El Era În Viață, Mai Ales Datorită Unui Decret Creat De El, Și Păstrat Și În Ziua De Azi Într-un Loc Foarte Bine Protejat Și Securizat Din Franța.
După Acel Decret Al Lui Napoleon Bonaparte, Se Face Legile În Învățământ Peste Tot În Lume.
… Citeste mai departe
Puteai sa formulezi altfel, ce se intampla cu soarele pe timpul noptii, da e o intrebare de clasele primare nu de liceu, de aici si caterinca fetei. Atat intelege oricine si nu de la scoala, de la parinti, prieteni, o carte, un film, un documentar pe youtube ceva. Recunoaste mai bine ca au ras toti putoii aia de tine si te-ai ofticat.
Un copil… Citeste mai departe
@Alex: Așa-i, nu a fost bune pusă întrebarea. Orice copil știe că soarele se invârte în jurul pamantului iar sub pământ e apă și se stinge.
@JANBERJAN
Ți se pare că ai descoperit apa caldă, boss? D-aia nu vedem soarele noaptea, că avem ochii închiși? Și dacă din întâmplare, unul din cei 7 miliarde de locuitori ai planetei deschide ochii noaptea, o să vadă soarele?
Lasand la o parte caterinca ieftina, din comentariile puerile rezulta clar ce spunea profu: calitatea invatamantului din Romania e la nivel de Burkina Faso sau Republica Malgasa.
Asta putea la fel de bine sa fie si o gluma pe care un profesor mai constipat care-si da aere (si care bineinteles ca nu constientizeaza absurditatea situatiei, deoarece calitatea lui e data tocmai de nivelul la care-si ridica elevii), n-a prins-o...
Intrebare stupida, raspuns pe masura!
De ce nu vedem Soarele noaptea? Pentru ca avem ochii inchisi (dormim)!
De ce NU SE VEDE Soarele noaptea ? ---- Aici poti sa comentezi d-le professor!
Bine ma profesoare ai descoperit gaura la macaroana
Eu l-as intreba la randul meu pe profesorul asta care-i raspunsul la intrebare ca pun pariu ca nici el nu stie! =))
@hahahaha: Vorba lui Toma: "Baiete, esti idiot !" .Profesorul Bararu este unul dintre cei mai buni profesori de liceu din Romania, iar dintre elevii lui sunt unii cu premii la competitiile organizate de NASA ! Este o insula de normalitate intr-o mare de prostie !
@justice: Sau invers. Cine esti tu sa judeci?
@justice: Corect,profesorul Bararu a fost ani la rand coordonatorul lotulului olimpic al judetului Conastanta la fizica
Lot cu nenumarate premii castigate national si international.
Inseamna ca nu a invat-o un profesor. De ce se duc copiii la scoala ??
Vai de capul lor si profesori, s-au vazut multe si cu ei.
Pe majoritatea ii intereseaza doar salariile.
@asd: @hhahaha: Vă doresc să muriți în chinuri groaznice, lent, fără soare, pe întuneric.
@@asd, @hhahaha: iar soarele sa nu se vadă fiindcă este întuneric
Normal ca nu poti vedea soarele daca e intuneric. Mai ales daca e stins, ca de cand au crescut preturile la curent il sting tot mai devreme
La câți profesori nu-și iau definitivatul sau îl pica cu 2,3.și 4 .Te miri ca boul la căruță!