Proiectul de lege privind interzicerea vânzării petardelor, în pericol de fi blocat! Sunt zeci de răniți anual, iar animalele au de suferit
Un grup de parlamentari propune modificarea Legii 126/1995, privind regimul armelor și munițiilor, prin interzicerea comercializării petardelor către populație.
Proiectul de lege a fost retrimis la comisie, de către Alfred Simonis, liderul Deputaților PSD. Conform unor surse, acesta fiind din Timișoara iar acolo sunt majoritatea importatorilor de petarde, astfel s-ar urmări îngroparea proiectul.
”În fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au loc zeci de răniri de persoane produse de articolele pirotehnice. Conform datelor statistice ale Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022 au fost înregistrate 65 de răniri cauzate de folosirea ilegală/necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, 84% dintre acestea fiind cauzate de articolele tip „petardă”. în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021, au avut loc 77 de răniri de persoane.
Pe lângă aceste răniri umane, au loc o serie de traume fizice sau psihice în rândul animalelor, în special în rândul câinilor, care, însă, nu sunt monitorizate de vreo instituție a statului”, se arată în proiectul de lege.
Conform specialiștilor din domeniu, animalele suferă în urma folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice: ”în perioada sărbătorilor și cu precădere de Revelion, cresc exponențial cazurile de animale dc companie afectate de flagelul petardelor. Deja (n.red. prima jumătate a lunii decembrie 2021) avem primul caz al unei pisici cu fata explodata efectiv de o petarda. Deși acestea sunt cele mai vizibile, nu rănirile directe sunt cea mai mare problema. Traumele provocate de sunetul puternic sunt cea mai mare problema pentru animale. Riscul nu este ca le explodează în fața, ci faptul că le panichează, le dezorientează și le lasă într-o stare de frica profundă care poate dura zile întregi. în cazuri extreme se ajunge Ia moarte din cauza șocului. Și nu putem uita nici de animalele fara stapan! Câinii și pisicile de pe strada fug înnebuniți la auzul petardelor și risca să-și piardă controlul. Sar în fața mașinilor, se ascund oriunde punandu-si viața în pericol pentru că nu înțeleg ce se intampla. Din punctul meu de vedere petardele și chiar artificiile ar trebui interzise complet”, a explicat Dr. Ștefan Aurelian, medic veterinat Homeless Animal Hospital.
Petardele, care sunt principalele cauzatoare de accidente, fac parte din categoria PI. Deși acestea nu ar trebui folosite în scop de divertisment de către publicul larg, în realitate este principalul scop în care acestea sunt folosite.
Utilizarea lor este permisă în scopuri speciale, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale precum alpiniști sau practicanții de hiking.
În mod paradoxal, aceste persoane nu folosesc petardele pentru a se apăra, deoarece, în anumite cazuri pot înrăutăți situația. Spre exemplu, un urs poate reacționa mult mai agresiv odată cu sunetul emis de o petardă. În alte cazuri, eficiența acestei metode de apărare este scăzută, deoarece presupune o scrie de acțiuni consumatoare de timp, timp care poate fi decisiv în situații limită.
Mai exact, în cazul unor atacuri provocate de câini, tot procesul de aprindere a unei petarde poate dura prea mult. în realitate, pentru aceste atacuri ale animalelor se folosesc soluții alternative mult mai eficiente, cum sunt fluierele speciale, clopoțeii, sprayul lacrimogen sau aparatele de electroșoc.
O altă problemă referitoare la aceste articole pirotehnice din categoria P1 este modalitatea de certificare și evaluare a conformității. Mai exact, legislația care reglementează certificarea și evaluarea articolelor pirotehnice permite încadrarea unor articole pirotehnice atât în categoria F2 sau F3, cât și în categoria P1 din cauza modalității de definire a articolelor pirotelmice și a cerințelor de securitate prevăzute de lege. Comercianții au speculat această lacună legislativă și au introdus pe piață articole pirotehnice etichetate ca făcând parte din categoria P1, deși ele ar fi trebuit să facă parte din categoria F2 sau F3. Organismele notificate, care se ocupă de evaluarea conformității unui articol pirotehnic, nu pot refuza emiterea unui certificat de examinare din acest motiv, deoarece vorbim de o scăpare legislativă, iar comercianții se încadrează în limitele legale.
Având în vedere că ele se pot cumpăra de către publicul larg, iar scopul pentru care au fost folosite este greu de demonstrat, precum și ineficiența folosirii acestora în scopul prevăzut de lege, interzicerea lor spre comercializare către publicul larg este soluția optimă pentru cazul de față.
Există și susținere publică pentru aceste măsuri, în online existând o petiție pe site-ul petitieonline.ro care a strâns peste 56.000 de semnături. Această petiție cerc interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe teritoriul României.
Pentru organizarea de jocuri cu articole pirotehnice din categoria F3 și F4, este nevoie de acordul primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență din raza localității pe a cărui rază se execută jocurile respective. Pentru a fi diminuate riscurile de incendii cu ocazia organizării acestor evenimente, articolele pirotehnice din categoria F2 au fost trecute în rândul articolelor pirotehnice pentru care este nevoie de acordul primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență.
Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române consideră că inițiativa este una benefică, pe care o susțin. Deși acțiunile polițiștilor din cadrul Direcției sunt numeroase pentru a ține sub control fenomenul petardelor folosite necorespunzător, resursa umană necesară este una de care nu dispun momentan.
Schimbări preconizate în Legea privind regimul armelor și munițiilor
Odată cu interzicerea spre comercializare către publicul larg al articolelor pirotehnice din categoria PI va scădea semnificativ numărul de accidente din perioada sărbătorilor de iama. De asemenea, animalele, în special câinii, vor avea mai puțin de suferit în această perioadă critică pentru ele.
Comercializarea acestor articolelor pirotehnice se va face doar către persoane fizice specializate, mai exact artificieri sau pirotehnicieni autorizați sau către persoane juridice autorizate în domeniu. Acest lucru va duce la folosirea acestor articole pirotehnice într-un mediu mult ai controlat și cu risc scăzut de pericole de accidentare.
Pentru ca articolele pirotehnice destinate vehiculelor să poată fi comercializate în continuare către publicul larg, a mai fost introdusă excepție de comercializare la alin. 3 al art. 7 din Legea 126/1995.
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice din categoria F2 se va face doar după obținerea unei autorizații din partea primăriei și a inspectoratului de poliție județean.
2 Comentarii
Mai lasati anul asta. Am nevoie sa cumpar cateva sute de petarde ca sa fac o bomba micuta sub masina unui mooist care ma enerveaza. Dupa ce il crep pe ala puteti sa le interziceti.
Haha ce ma bucur. Multa **** tuturor anti petardistilor si mai ales retardatilor care se ranesc cu ele .i.