Duminica 22 Decembrie

Propunerea Comisiei Europene: Interzicerea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată


Comisia Europeană a propus, miercuri, 14 septembrie, interzicerea pe piața UE a produselor obținute prin muncă forțată, fiind vorba de toate produsele, atât cele fabricate în UE pentru consum intern și export, cât și cele importate, fără a viza anumite întreprinderi sau industrii, informează un comunicat al Executivului comunitar. 

Această abordare cuprinzătoare este importantă deoarece se estimează că 27,6 milioane de persoane lucrează forțat, în multe sectoare industriale și pe fiecare continent. Munca forțată este practicată cel mai mult în economia privată, dar uneori este impusă și de la nivel de stat

Propunerea se bazează pe definiţii şi standarde convenite la nivel internaţional şi evidenţiază importanţa unei cooperări strânse cu parteneri mondiali. Autorităţile naţionale vor fi împuternicite să retragă de pe piaţa UE produsele fabricate prin muncă forţată, în urma unei anchete. Autorităţile vamale din UE vor identifica şi vor opri la frontierele UE produsele fabricate prin muncă forţată.

Nu putem menţine un model de consum de bunuri care sunt produse în mod nesustenabil. A fi lideri industriali şi tehnologici presupune să fim mai fermi în apărarea valorilor noastre şi în stabilirea normelor şi standardelor noastre. Piaţa noastră unică este un atu formidabil pentru a preveni circulaţia în UE a produselor fabricate prin muncă forţată şi este o pârghie pe care o putem utiliza pentru a promova o creştere a sustenabilităţii în întreaga lume”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, citat de Agerpres. 

Comisia va emite orientări în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului în cauză. Orientările vor include îndrumări vizând diligenţa necesară în materie de muncă forţată şi informaţii privind indicatorii de risc de implicare a muncii forţate. Noua Reţea a UE vizând produsele obţinute prin muncă forţată va servi drept platformă pentru coordonarea şi cooperarea structurată între autorităţile competente şi Comisie

Propunerea Comisiei trebuie de acum să fie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene înainte de a putea intra în vigoare. Se va aplica după 24 luni de la intrarea ei în vigoare.

Sursa foto: Global Times


Comentarii Facebook