Duminica 22 Decembrie

Registrul cu datele clienţilor de la terase nu respectă dreptul la viaţa privată şi normele GDPR


Românii care vor să stea la terasă trebuie să își ofere datele, care sunt trecute într-un registru de evidență. Regulile sunt aplicate de la 1 iunie.

ANSPDCP susține că a cerut Guvernului eliminarea registrelor de rezervări pentru că datele personale. 

Reţinerea şi păstrarea datelor constituie în mod evident o limitare a dreptului la protecţia datelor cu caracter personal, respectiv a drepturilor fundamentale protejate constituţional referitoare la viaţa intimă, familială şi privată, la secretul corespondenţei, precum şi la libertatea de exprimare. O astfel de limitare poate opera însă în conformitate cu dispoziţiile art. 53 din Constituţie, care prevăd posibilitatea restrângerii exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi numai prin lege", transmite Autoritatea. 

Astfel, instituţia face referire şi la deciziile recente ale Curţii Constituţionale, cea care a stabilit că orice limitare a drepturilor şi libertăţilor poate fi făcută de Parlament, prin lege, şi nu printr-un act al Guvernului sau un ordin de ministru, cum este cazul şi aici. 

Rezervarea locurilor în prealabil la localurile din aer liber a fost impusă de autorităţi de la 1 iunie, odată cu noul val de măsuri de relaxare. Totuşi, aplicarea noilor reguli a pus serioase probleme proprietarilor de afaceri din HoReCa, mulţi spunând că nu pot deveni poliţişti în relaţia cu clienţii. Principalele reguli ce trebuie respectate în această perioadă la terase sunt sintetizate aici.

Cum a arătat Clujul în prima zi în care s-au deschis terasele FOTO

Comentarii Facebook