Reguli noi pentru a călători în Marea Britanie! Cum funcționează noul sistem Electronic Travel Authorization care va fi aplicat și românilor


Electronic Travel Authorization (ETA) este un sistem de înregistrare digitală pentru călătorii care nu necesită o vizită pentru a intra în țara. Pentru cetățenii din UE, inclusiv România, măsura urmează să fie aplicată începând cu 2 aprilie. 

Sistemul este destinat șederilor mai scurte de șase luni, de exemplu în scop turistic sau de afaceri, dar și pentru perioadele scurte de studiu sau de muncă. Autorizația este individuală, poate fi solicitată pentru altă persoană (de exemplu adulții o pot cere pentru copii) și costă zece lire sterline.

Cum poate fi obținută Electronic Travel Authorization

ETA poate fi obținută prin intermediul aplicației oficiale disponibile pe site-ul guvernului britanic. Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care doresc să solicite ETA să utilizeze doar platformele oficiale, pentru a evita taxele suplimentare sau eventualele probleme legate de securitatea datelor personale. Solicitantul va trebui să încarce o fotografie a pașaportului, un selfie realizat în timp real și să răspundă la întrebări despre scopul și durata șederii. Procesul durează aproximativ 20 de minute.

Guvernul precizează că emiterea ETA poate dura până la trei zile, deși în anumite cazuri acest termen poate fi depășit. În situații de urgență, este permisă călătoria în Marea Britanie înainte de emiterea ETA, cu condiția ca cererea să fie deja înregistrată. De asemenea, deținătorii de ETA vor trece în continuare prin controlul obișnuit al pașaportului la sosirea pe aeroportul de destinație.

ETA are o valabilitate de doi ani și permite efectuarea mai multor călătorii în această perioadă. Totuși, în cazul expirării pașaportului, va fi necesară emiterea unei noi autorizații, potrivit CNN


Comentarii Facebook