Renumitul bucătar clujean Adi Hădean explică de ce ”ospitalitatea românească în picaj” NU în declin
Cunoscutul bucătar clujean Adi Hădean, renumit pentru apariția la o emisiune televizată de succes, susține că ”ospitalitatea românească în picaj”.
”De ce ajunge mâncarea târziu la masă? De ce uneori carnea e prea sărată și garnitura nu are sare deloc? De ce stau ospătarii mai mereu cu ochii în pământ și bucătarii cu ochii în telefon? De ce nu mai găsești un șef de sală nici să dai cu tunul? De ce e mâncarea tot mai proastă și serviciile tot mai slabe? O să vă spun mai jos o poveste în care veți găsi câteva explicații. Poate și o soluție, mai la final, așa că răbdați cu mine dacă ați fost măcar o dată frustrați de serviciile primite în România, inclusiv la restaurantele mele.
(...) Totul pleacă de la educație. Șapte ani de acasă ar ajuta, dar se găsesc tot mai greu. Mulți ani de școală, auto-instruire permanentă, asta s-ar impune, dar nu prea mai găsim doritori pentru așa o grozăvie. Ne dorim oaspeți educați, care să ne respecte munca, dar noi, cei care trebuie să oferim această educație către publicul consumator, nu mai suntem educabili. Cei mai mulți dintre noi, oricum. Privații încearcă să se alieze, să creeze programe de școlarizare, investesc mult, dar nu-i destul. Se impune (dar e la fel de bine și “se imploră”) intervenția Statului, care ar putea gira un program educațional privat, capabil să ofere suficient de multe beneficii colaterale și pe termen lung, altele decât educația în sine, atât pentru persoanele care se instruiesc, cât și pentru firmele care angajează oameni prin acest program. Cu alte cuvinte, cadru legal, acces facil la fonduri/granturi, scutiri de taxe pe perioadă determinată, contracte de muncă garantate de Stat pentru 6-12 luni pentru absolvenți. Educația se vede în timp, la fel ca lipsa ei. Noi vedem azi tot ce n-am reușit să educăm acum 20 de ani. O să vedem multe seri oribile la restaurant de acum înainte, pentru că nici de 20 de ani încoace nu am acordat importanță educației profesionale în particular și educației în general. În 2019 ne lipseau 100.000 de lucrători în domeniu, în România. Azi ne lipsesc peste 300.000, în condițiile în care nenumărate firme din alimentația publică nu au supraviețuit COVID. Așa că, pentru moment, vă rugăm să ne scuzați dacă mâncarea ajunge târziu la masă, dacă ospătarul nu are habar de meniu (anul trecut făceam rutina cu personalul și meniul 3 zile / săptămână și ne decurcam prost, azi o facem 6 zile / săptămână și ne descurcăm și mai prost, deci evident nu ne pricepem). Dacă vedeți vreo soluție din afară, vă rog să ne-o comunicați. Apreciem de pe acum”, a spus Hădean, pe blog.
Foto: protv.ro
5 Comentarii
Stiri de Cluj !!!
Ii Buna Gluma.
Mai învățați să scrieți titluri de articole. Și dacă tot vede el o problemă de ce nu o adresează? La cat cere în restaurantele lui și în general, servirea ar trebui sa fie imaculată. Și la un food truck deja pentru 2 persoane plătești 80 lei, dezastru.
E maramureșean, băimărean, cum vrei tu.
Numai clujean nu
"contracte de muncă garantate de Stat"? De ce nu "asigurate de stat" + bacsis obligatoriu pe nota de plata, cel putin 50%
Dacă angajați toate tutele cu facultate și masterate mai rău ca in politica așa va fi și in viitor. Vin, se angajează o luna, își agata câte-un fraier cu bani și te lasa balta, nici la facultate nu mai merg. Iar ăștia cu cât au mai multă scoala cu atât mai putini cei 7 ani de-acasă.