Revoltător, nevăzătorii nevoiți să facă miting, după recalcularea pensiilor: ,,Pensionarii cu deficiențe de vedere pierd între 80 și 60% din venituri”


Persoanele cu deficiențe de vedere vor pierde o parte semnificativă din veniturile lunare odată cu recalcularea pensiilor.

Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen, menționând că cei care suferă de deficiențe de vedere vor avea pensiile mai mici cu 60-80%.

,,Ca urmare a recentei recalculări a pensiilor conform legii 360 / 2023, este profund și grav afectată o întreagă categorie socială, persoanele cu deficiențe de vedere, Da, ați citit bine, nu este vorba doar de actualii pensionari cu deficiențe de vedere, care pierd între 80 și 60% din cuantumul pensiei, (Aceste date le avem în urma zecilor de reclamații venite de la membrii noștri care au primit noile decizii).

Este vorba inclusiv, de nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere aflați în câmpul muncii, sau copiii care se vor pensiona la un moment dat și vor beneficia de niște pensii mult diminuate.”, transmit membrii Asociației Nevăzătorilor din Cluj într-un mesaj publicat pe pagina lor.

Asociația susține că acest lucru va avea un impact semnificativ asupra bătrânilor dar și a generațiilor următoare, subliniind faptul că noile măsuri descurajează și munca în rândul tinerilor cu deficiențe de vedere. 

,,Guvernanții actuali repetă obsesiv faptul că pensiile nu scad, în plată, dar ceea ce uită intenționat să spună este faptul că aceste pensii sunt plafonate pentru o foarte lungă perioadă de timp, (pentru veșnicie În cazul multor vârstnici ).

Simplu spus, nu doar bunicul tău este afectat de această schimbare legislativă, dar și acel tânăr, care din răsputeri se străduiește să rămână activ prin muncă, În ciuda dizabilității sale.

Tot din aceste decizii recent emise am desprins și faptul că o persoană care primește o pensie de invaliditate, având un stagiu redus de cotizare, va avea aceeași pensie ca și o alta care a muncit 20 de ani cu salariul minim pe economie, Așadar pe lângă nedreptatea gravă, această nouă lege descurajează munca în rândul tinerilor cu deficiențe de vedere.”, semnalează ONG-ul.

Membrii asociației cer guvernanților creșterea punctelor suplimentare acordate persoanelor cu deficiențe de vedere.

,,Ce se poate face în această situație pentru a îndrepta întrucâtva grava nedreptate îndreptată asupra acestei întregi categorii sociale?  Noua lege, prevede pe lângă punctele de contributivitate și de stabilitate, acordarea unei jumătăți de punct suplimentar pentru fiecare an muncit în condiții de deficiența vizuală gravă, respectiv un sfert  de punct În cazul celor cu deficiență vizuală accentuată.

Considerăm că acordarea unui punct pentru nevăzători respectiv a unei jumătăți de punct  pentru cea de-a doua categorie ar atenua această gravă inechitate la adresa acestei categorii sociale defavorizate. De ce este nevoie de aceste puncte suplimentare, fiindcă În general aceste persoane cu dizabilități, cu greu reușesc să atingă o treime din stagiul normal de cotizare și astfel să se pensioneze, așa cum le permite legea, iar dacă ar rămâne doar cu partea de contributivitate, pensia lor ar fi una foarte redusă, cuantumul rezultat fiind chiar inferior pensiei de invaliditate care este în prezent 1281 RON”, transmite asociația.

Aceștia menționează că nu au primit niciun răspuns sau inițiativă pentru a rezolva problema din partea autorităților.

,,Ceea ce este foarte important și de reținut, pentru rezolvarea acestei grave nedreptăți, efortul bugetar pentru câțiva ani de-acum înainte, este 0, Da, fiindcă așa cum știm, cuantumurile vechilor pensii, Inclusiv cele ale persoanelor cu deficiențe de vedere, care includeau măsuri de atenuare a contributivității reduse,  rămân în plată, deci nu se poate spune că prin reducerea acestui sprijin în noua lege, se fac economii la buget.

Asociația Nevăzătorilor din România a semnalat decidenților pe parcursul ultimilor ani că este foarte important să fie menținute compensațiile pentru această categorie socială care numără aproximativ 90.000 de persoane în țara noastră. A transmis  guvernanților, inclusiv  această soluție, însă până În acest moment, Ea a fost complet ignorată.”, adaugă aceștia.

Membrii asociației anunță că vor protesta împotriva noilor măsuri, la un meeting organizat în Capitală

,,Ce poți face tu pentru a sprijinii remedierea acestei injustiții la adresa celor cu deficiențe de vedere? Distribuie aceste informații În comunitate, prin toate mijloacele, astfel încât să ajungă la urechile celor care ne conduc, iar în luna septembrie, când persoanele cu deficiențe de vedere din toată țara se vor aduna la București, la meeting-ul  pe care îl organizăm, pentru a protesta împotriva acestei legi nedrepte, Și a transmite personal guvernului această cerere, alătură-te nouă, vino și susține prin viu grai cauza noastră!”, au transmis reprezentanții organizației.


Comentarii Facebook