Vineri 22 Noiembrie

România Educată. Iohannis, despre schimbările de la Bacalaureat 2022. Ce schimbări vor fi?


Klaus Iohannis a anunțat că vrea schimbări pentru examenul de Bacalaureat 2022. Președintele României a explicat ce noutăți dorește să fie implementate pentru absolvenții de liceu și ce alte modificări consideră că îi sunt necesare învățământului din țară.

Klaus Iohannis, despre cum va fi redus abandonul școlar

Potrivit președintelui țării, cu scopul reducerii abandonului școlar vor fi sprijinite peste 2.500 de unități de învățământ preuniversitar, vor fi dotate 10.000 de laboratoare și cabinete școlare și vor fi mobilate 75.000 de săli de clasă. În plus, vor fi construite 140 de creșe și servicii complementare de educație timpurie, vor fi făcute 10 centre de învățământ dual, va fi dezvoltată o rețea de școli verzi și se vor forma 100.000 de cadre didactice pentru predarea online.

Proiectul «România Educată» are un sprijin financiar important, istoric aș spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranței și a securității copiilor și dascălilor în școli”, a anunțat Klaus Iohannis.

Elevii din România vor avea o nouă opțiune

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că elevii din țară vor avea o nouă opțiune. Mai exact, dacă vor dori, aceștia vor putea să susțină un examen suplimentar de admitere, în afară de Evaluarea Națională, indiferent de profilul la care se află.

Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc - subliniez, care doresc - indiferent de rută - teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară școlilor și încredere elevilor, care, în tot acest proces, vor avea o susținere reală prin activități consecvente de orientare și consiliere”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis, despre schimbările de la Bacalaureat 2022

Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că își dorește ca elevii din România să susțină un nou Bacalaureat – unul ”deschis tuturor și bazat pe competențe”. Examenul va trebui să poată evalua corect capacitatea absolvenților de liceu de a se descurca în societate și în viață, în general.

Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a mai declarat Iohannis, precizând că Bacalaureatul va rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, indiferent de studiu.

Ce bariere birocratice vor fi eliminate pentru elevi

Klaus Iohannis a declarat că unele bariere birocratice vor fi eliminate astfel încât elevii din România să poată, de exemplu, să se transfere cu ușurință de la un liceu teoretic la unul vocațional, după ce va susține examenele necesare.

Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocațional și profesional – care vor conferi absolvenților, după patru ani de studiu, acces la examenul de bacalaureat. Poate unul dintre cele mai importante obiective ale Proiectului «România Educată» este acela de a elimina barierele birocratice care limitau posibilitățile tinerilor de dezvoltare și de a întări dreptul fiecărui elev de a reveni în sistemul de educație și de a-și urma ambițiile, atunci când acestea îi pot aduce un viitor mai bun.

Așadar, pe scurt, eliminăm birocrația și, dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional, își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocațional, va putea să se transfere, în urma unor testări specifice, la liceul dorit”, a spus Klaus Iohannis.


Comentarii Facebook