România, nepregătită în fața provocărilor aduse de valul de îmbolnăviri. Vaccinarea românilor rămâne un subiect delicat


România se confruntă cu probleme serioase în sezonul rece, valul de îmbolnăviri crescând de la o zi la alta. 

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a declarat că rata de vaccinare și de acoperire vaccinală este tot mai scăzută în țara noastră. 

  „În primul rând, din cauza părinților care au început să refuze vaccinarea. Unele vaccinuri și unii părinți, desigur. Consecința sunt epidemiile cu care ne-am confruntat și noi, dar și alte state europene“, a afirmat medicul.

Dr. Emilian Popovici trage un semnal de alarmă și spune că dacă rata de acoperire vaccinală nu este suficient de ridicată, imunitatea colectivă scade și devine nefuncțională.

În România, vorbim de acea epidemie aproape fără sfârșit de rujeolă, care a avut ca și consecințe multe decese, multe internări și multă suferință. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu avem varianta C la vaccinare. Avem A și B. Varianta A este cea în care se vaccinează și incidența bolii scade, iar varianta B este cea în care nu se vaccinează copiii și ne confruntăm din nou cu manifestări epidemice. Altă variantă nu există.

La ora actuală, în România se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale la vaccinurile din programul național de imunizări la copil. La unele vaccinuri, observăm că după prima doză, acoperirea vaccinală este de 60-70%. Dacă ne raportăm la faptul că de la 80-90% în sus imunitatea colectivă devine funcțională, ne dăm seama că suntem într-o zonă de vulnerabilitate destul de accentuată.

Și nu vorbim doar de vaccinarea anti-rujeolică, ci și de vaccinarea anti-difterică, precum și de celelalte vaccinări. În afară de BCG, unde vaccinarea se menține bună spre foarte bună, restul vaccinurilor prezintă probleme. Dacă aici acoperirea vaccinală este deficitară (n.r. la copii), ne dăm seama că la adulți problema este și mai gravă“, a explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie la DC News.

Comentarii Facebook