România rămâne la ora de vară din 2021? Ziua în care ceasurile se vor da înainte cu o oră
Ora de vară 2021. În noaptea zilei de 27 martie vom trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Așadar, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an. Care este motivul pentru care se ia această măsură?
Când se trece la ora de vară în 2021?
În noaptea de sâmbătă spre duminică, adică pe 27 spre 28 martie, vom da ceasul cu o oră înainte. Face acest lucru pentru a folosi cât mai mult lumina zilei. De-a lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar unii experți susțin că schimbarea orei ar crea unele probleme de sănătate.
În 1932 a fost introdusă pentru prima oară ora oficială de vară (ora Europei Orientale). La noi în țară, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în țările din Uniunea Europeană.
Ora de vară în România
În fiecare an până în 1939 s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979 s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orare. Așadar, în 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficială de vară pe tot teritoriul țării noastre.
„În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”, se arată în Ordonanța menționată.
Ora de vară, problemă dezbătută la nivel european
Comisia Europeană a propus desființarea schimbării sezoniere a orei de vară. La data de 26 martie 2019, euro-deputații au votat pentru renunțarea la schimbarea acesteia de două ori pe ani, începând cu 2021. Acum, fiecare țară membră a UE trebuie să decidă pe ce oră va rămâne.
Statele care vor să mențină ora de vară, văr face ultima schimbare în această privință în ultima duminică din luna martie a acestui an. Pe de altă parte, țările care decid să rămână la ora standard își vor schimba ora în ultima duminică din luna octombrie. În cazul în care Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.
1 Comentariu
Aia care cred ca nu e util sa se modifice ceasul vara, sa incerce sa isi imagineze cum ar fi prin iunie sau iulie, cand se face lumina la ora 4:30, (dupa ora de iarna) iar la ora 7:00 sa fi trecut deja peste 2 ore de lumina degeaba.
Animalele se vor trezi dupa lumina, pasarile vor canta la geam, asa ca ce vei face? Te trezesti la ora aia, si stai… Citeste mai departe