România, sancționată de Comisia Europeană: Nu a comunicat transpunerea Directivei privind echilibrul dintre viaţa profesională şi privată a părinţilor


România nu a notificat transpunerea Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților. Comisia Europeană declanșează procedura de infringement. 

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 21 septembrie, că a declanșat o procedură de infringement (procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) împotriva României și a altor 18 state membre pentru că nu au notificat măsurile naționale pentru transpunerea completă a Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, până la termenul limită de 2 august 2022, infoarmează un comunicat al Executivului comunitar. 

Directiva îşi propune să asigure egalitatea în participarea pe piaţa muncii prin încurajarea împărţirii egale a responsabilităţilor de îngrijire între părinţi

A fost introdus concediul de paternitate pentru tați

A fost introdus concediul de paternitate, asigurându-se că taţii au dreptul de a lua cel puţin zece zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul momentului naşterii copilului. Directiva stabileşte, de asemenea, un minimum de patru luni de concediu pentru creşterea copilului, cel puţin două din cele patru luni netransferabile de la un părinte la altul.

Acesta stabileşte cinci zile lucrătoare pe an de concediu pentru fiecare angajat care asigură îngrijire personală sau sprijin unei rude sau persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi oferă tuturor părinţilor care lucrează a copiilor cu vârsta de cel puţin opt ani şi tuturor îngrijitorilor dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere către 19 state membre (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Slovacia) deoarece nu au notificat măsurile naţionale pentru transpunerea completă a a Directivei (UE) 2019/1158, până la termenul limită de 2 august 2022.

Sursa foto: Getty Images

Comentarii Facebook