Românii plătesc mai mult decât vestul Europei pentru energia electrică. Burduja: ,,Să spunem adevărul, chiar dacă el deranjează”


România, Grecia și Bulgaria au făcut apel la Bruxelles pentru energie mai ieftină. S-au cerut măsuri clare Comisiei Europene pentru reducerea tarifelor în această regiune, unde curentul a devenit cel mai scump de pe continent.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit într-o emisiune la Digi 24, despre prețurile din flancul estic al Europei și motivele pentru care există discrepanțe atât de mari față de celelalte regiuni.

,,Datoria noastră este să spunem adevărul, chiar dacă el deranjează. Adevărul este că pe flancul estic al pieței energetice, în speță România, Bulgaria, Grecia, chiar și Ungaria, Serbia din afara Uniunii Europene, prețurile sunt semnificativ mai mari, de regulă, față de vestul Europei.

Și asta se întâmplă în principal pentru că nu avem suficiente capacități de interconectare la nivelul Austriei și Slovaciei, astfel încât energia verde sau energia nucleară, în orice caz, energia mai ieftină produsă în vest nu ajunge până la noi. Atunci, sigur că Austria și alte state din Europa Centrală beneficiază de prețuri mai mici, pe când noi avem prețuri mai mari și pentru că avem o presiune în plus de export, sau de cerere adițională de la Ucraina, de la Republica Moldova.

Toate acestea se manifestă pe piața zilei următoare într-un preț mai mare, de regulă, repet, nu și în facturile românilor. Așa cum știm, ele sunt plafonate și nu se resimt aceste dinamici la consumatorii finali, nici la cei casnici, nici la cei non-casnici,” a declarat Burduja.


Comentarii Facebook