Românii plătesc partidelor o subvenție anuală de 37 de milioane de euro. E cea mai mare din UE
PSD și ALDE au reușit să modifice legea subvențiilor pentru partidele politice, iar suma a fost majorată de 10 ori, la 37 de milioane euro, numai în 2018.
Expert Forum (EFOR) atrage atenţia că România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană.
”În Uniunea Europeană, regulile de alocare a subvenţiilor pentru partide şi sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport, totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România”, precizează sursa citată de Agerpres.
”Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate. Acumularea de fonduri în perpetuitate - dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual - poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă", mai susţine EFOR.
Expert Forum precizează că, în contextul în care fondurile alocate au crescut exponenţial, trebuie să se asigure transparenţa maximă în privinţa cheltuirii banului public şi a raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice, dacă se declară şi publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis.
Conform EFOR, este esenţial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în şi în afara campaniei electorale, dar este importantă şi activitatea Curţii de Conturi cu privire la verificarea subvenţiilor şi a activităţii de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP.
3 Comentarii
Daaa, taxa pe gunoi in Romania este de 37 milioane euro. Ffoarte fain!
Toata lumea la vot.... fraierilor si munciti aprig sa tineti in spate gunoaiele tarii toti politicienii si sa firi mindri cand puneti stampila.
na prostilor ati citit stirea?...... cum se face ca la cat e de sarac boboru are cele mai multe si mari taxe..... e prost as zice eu....dar stiu...tot unguri is de vina.....:))))