Românii vor mânca de Crăciun produse tradiționale cu ingrediente din import. Țările din care cumpărăm carne
Aproximativ 80% din preparatele tradiționale vor avea carne de porc adusă din import, din țări precum Germania sau Spania.
Numai în prima jumătate a acestui an, România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în valoare de jumătate de miliard de euro, pentru a satisface consumul intern, potrivit Antena 3 CNN.
În magazine, carnea din import se vinde cu 3 lei suta de grame, adică 30 de lei kilogramul, cum ar fi ceafa din Spania. Cea românească, fiind mai puțină, se vinde mai scump: 4 lei suta de grame, adică 40 de lei kilogramul.
Explicația este simplă: atunci când produsul românesc este pe cale de "dispariție", prețul său crește. Iar acum, în prag de sărbători, prețul va fi cu 15% mai mare. Astfel, un kilogram de mușchi de porc, care acum costă 40 de lei, va ajunge spre decembrie la 46 de lei.
De unde aduce România carne de porc:
- Germania
- Spania
- Danemarca
- Olanda
- Belgia
- Franța
- Polonia
- Austria
- Irlanda
1 Comentariu