Rusia ameninţă cu arme nucleare regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Rusia: Ne trebuie „un echilibru militar”
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a avertizat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la organizația militară, Rusia „va fi nevoită” să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare în regiunea baltică.
Atât Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, cât și Suedia analizează foarte în amănunt posibilitatea de a depune cerere pentru aderarea la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a anunțat miercuri premierul finlandez Sanna Marin.
Medvedev a atenționat că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la Nato, Rusia își va întări forțele terestre, navale și aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru „restaurarea echilibrului militar”.
Dmitri Medvedev: „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă”
Totodată, el s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.
„Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică, echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta”, a mai declarat Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacţionat joi şi a declarat că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză, notează Agerpres.
Cum au reacționat autoritățile internaționale după amenințările lansate de Rusia
La rândul său, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat joi, 14 aprilie, că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu este „nicio noutate”.
Vladimir Putin susţine că „operaţiunea militară specială” din Ucraina este necesară pentru că SUA folosește Ucraina pentru a ameninţa Rusia, iar Moscova este nevoită să reacţioneze împotriva persecutării populaţiei rusofone din Ucraina. Ucraina spune că luptă împotriva unei uzurpări de teritorii în stil imperialist şi că acuzaţiile lui Vladimir Putin de genocid sunt nişte inepţii.
5 Comentarii
Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată… Citeste mai departe
Problema e că vestul nu bagă la cap faptul că Rusia nu poate tolera rachete ofensive la 5 minute de zbor de Moscova, ci din contră, provoacă ursul încontinuu. Acum ursul a ieșit din bîrlog și face urît. Nimeni nu îi ajută pe proștii care au ales un marțafoi ovrei ca să-i conducă, înafară de declarații și așa zise sancțiuni, care îi rănesc cu mult mai… Citeste mai departe
Sper ca Occidentul sa nu puna botul la santaj. Daca cedeaza, Rusia stie ce are de facut: sa santajeze in continuare. Nu-mi ****** ****? Dau cu nucleara! Sa nu ajungem toti curvele lui Putin.
@bla-bla: Ar trebui sa foloseasca bombele, cum a facut Sua., nu sa santajeze cu ele.
@bla-bla:ai dreptate, te-ai prins! E mult mai bine ca curve ale marelui licurici! Cît ți-a venit factura la gaze - te simți împlinit moral pentru că sprijini o națiune care și-a ales un distrugător pe post de președinte?