Miercuri 18 Decembrie

Rușii vor avea propriul sistem de educație. Studenții ruși riscă să nu mai poată lucra în Europa


Rusia va renunța la acordul de standardizare a învățământului superior în Europa, riscând astfel ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa, scrie The Moscow Times. 

Treptat poporul rus se va trezi într-o țară asemeni Coreii de Nord. Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valery Falkov, a anunțat marți că Rusia va înlocui cadrul recunoscut internațional, cunoscut sub numele de Procesul Bologna, cu un nou sistem conceput pentru a răspunde „intereselor naționale”.

Sistemul Bologna ar trebui tratat ca un sistem învechit”, a spus Falkov pentru cotidianul Kommersant, deși nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

Viitorul aparține propriului nostru sistem unic de educație, care ar trebui să se bazeze pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare elev”.

Recunoscut în prezent în 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a crea un standard universal pentru învățământul superior în întreaga Europă. Rusia a aderat la proces în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din epoca sovietică cu un sistem pe două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări postuniversitare opționale de doi ani în 2009, scrie observatornews.ro

Anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de atitudine față de acum doar două luni, când Ministerul Științei și Învățământului Superior a mustrat mai mulți oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Sistemului Bologna pe fondul unei rupturi cu Occidentul în urma invaziei din Ucraina. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a cerut marți ca țara să revină la fostul sistem din epoca sovietică, pe care l-a numit „cel mai bun model educațional intern din lume”.

Comentarii Facebook