„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. „Iubirea prefăcută” - pericol pentru mulți români/Avertismentul DNSC


Experții în securitate cibernetică avertizează asupra unui nou tip de atac, denumit „Iubire Prefăcută”, care exploatează emoțiile victimelor pentru a obține informații personale sau bani. 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică semnalează că atacatorii își identifică victimele pe rețelele de socializare, pe site-uri de întâlniri sau chiar prin contact direct, utilizând numărul de telefon sau e-mailul acestora.

Un exemplu de mesaj folosit de atacatori este: „Salut, îmi pare rău că te deranjez, caut un iubit sincer și de încredere pentru sora mea. Este foarte amabilă și frumoasă. Dacă ești singur, puteți să vă cunoașteți și să deveniți prieteni. Acesta este WhatsApp-ul ei”.

Într-o postare pe social media, DNSC explică care sunt principalele „semne” ale acestei forme de fraudă. În plus, precizează că în spatele acesteia se pot afla persoane cunoscute recent online, care își declară afecțiunea la scurt timp și cer victimelor să vorbească în privat.

Odată ce discuțiile devin private, trimit mesaje vagi sau care conțin greșeli de exprimare, cer clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, cer bani, cadouri sau chiar datele bancare. În unele situații există posibilitatea ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

„Oprește imediat contactul cu autorul șantajului! Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate. Fă o plângere la poliție. Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial. Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca”, transmit autoritățile. 

Comentarii Facebook