Duminica 22 Decembrie

Scandal cu privire la cine are acces primul la vaccinul anti-COVID. Franța: ”Nu e negociabil”


Franța consideră că ar fi „inacceptabil” ca gigantul francez Sanofi să acorde prioritate pieței americane, dacă va dezvolta un vaccin Covid-19, relatează BBC, citat de Digi 24.

Guvernul francez a reacționat astfel la o declarație a CEO-ului Sanofi, Paul Hudson, care a spus că „guvernul SUA are dreptul la cea mai mare precomandă, deoarece a investit în asumarea riscului”.

Primul ministru, Edouard Philippe, a declarat însă că accesul tuturor la un nou vaccin „nu e negociabil”.

Sute de laboratoare din întreaga lume fac cercetări pentru a găsi un vaccin contra COVID-19. Dezvoltarea unui vaccin durează, însă, de obicei, ani întregi.

„Pentru noi, ar fi inacceptabil să aibă acces privilegiat o țară sau alta, din motive financiare”, a declarat ministrul adjunct de finanțe, Agnès Pannier-Runacher, la postul francez Radio Sud.

Philippe a scris pe Twitter că un vaccin trebuie să fie în beneficiul întregii lumii.

Președintele Emmanuel Macron a spus că eforturile recente au dovedit că un vaccin nu trebuie să fie supus forțelor pieței. Macron urmează să se întâlnească cu oficiali de top ai Sanofi săptămâna viitoare.

La începutul acestei luni, UE a organizat un summit online global pentru a stimula cercetarea privind noul coronavirus și a promis de 7,4 miliarde de dolari de la aproximativ 40 de țări și donatori. Finanțarea vizează dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului și a tratamentelor pentru COVID-19.

Marea Britanie a co-găzduit summit-ul, dar SUA și Rusia nu au luat parte.

Și Uniunea Europeană a insistat ca toate țările să aibă acces egal la un vaccin.

„Vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să fie un bun public global, iar accesul la el trebuie să fie echitabil și universal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, citat de AFP.

Cercetările făcute de Sanofi pentru un vaccin anti-COVID sunt finanțate parțial de Autoritatea SUA de Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală (Barda).

Dar în ultimii ani, gigantul farmaceutic a primit zeci de milioane de euro de la guvernul francez pentru cercetare.

Declarațiile lui Hudson, într-un interviu de la Bloomberg, au provocat furie în rândul politicienilor din din Franța.

Șeful Sanofi pentru Franța, Olivier Bogillot, a declarat joi că „obiectivul este ca acest vaccin să fie disponibil atât pentru SUA, cât și pentru Franța și Europa în același timp”.

El a spus însă că acest lucru ar fi posibil doar „dacă europenii lucrează la fel de repede ca americanii” și a adăugat că guvernul american s-a angajat să cheltuiască „sute de milioane de euro”.

Această dispută amintește de relatările presei din martie, potrivit cărora SUA ar fi încercat să cumpere firma germană de biotehnologie CureVac, care face la rândul său cercetări pentru un vaccin împotriva COVID-19. CureVac a negat informațiile.

Comentarii Facebook