Duminica 24 Noiembrie

Scandal la Bacalaureat? Subiectele la Română de la BAC 2024 sunt aproape identice cu un test de antrenament publicat acum câteva luni de IȘJ Constanța


Azi 1 iulie, a avut loc bacalaureatul la Limba și Literatura Română. Deși proba s-a încheiat de doar câteva ore, au apărut deja și primele controverse.

Subiectele primite de absolvenți sunt extrem de similare cu un model de test de antrenament din cele publicate de Inspectoratul școlar județean (ISJ) Constanța în acest an, potrivit unei analize Edupedu.ro.

Subiectele de azi ar semăna izbitor de mult cu o variantă publicată de ISJ Constanța la începutul anului 2024, care le aparține profesoarelor Nicoleta Rotaru-Terteleac de la Liceul Energetic Constanța și Laura Ududec de la Liceul Teoretic „Decebal” Constanța.

Subiectele de la BAC și testele de antrenament de la Constanța poartă același număr, Varianta 2.

Autorul textului de la subiectul I este același, chiar și volumul din care este extras fiind identic, fragmentele fiind totuși diferite. 

Gabriel Dimisianu – „O vizită la Tudor Arghezi” în volumul „Amintiri și portrete literare”, a fost fragmentul de la BAC și  Gabriel Dimisianu, „Trei momente cu Tudor Vianu”, în volumul „Amintiri și portrete literare”, fragmentul din  testele de antrenament.

BAC 2024 VS ISJ CONSTANȚA IANUARIE 2024

Foto: Edupedu.ro

WhatsApp-Image-2024-07-01-at-12.54.25-1-768x605.jpeg

Mai mult, cerința de la punctul I B de astăzi, textul argumentativ, este similară cerinței I B din testul de la Constanța.

Cei de la BAC au trebuit să argumenteze dacă „emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”, iar în testele de la antrenament de la Constanța de acum câteva luni cerința redactarea unui ,,text în care să argumentezi dacă umorul unei persoane influențează sau nu modul în care aceasta este percepută de interlocutori”.

Asemănările continuă, la subiectul II fiind vorba și la BAC și în testele de antrenament de la Constanța de un fragment de text de la același autor, cu aceeași cerință, și anume, să comenteze rolul notațiilor autorului pe marginea unui text din Gheorghe Ciprian – „Omul cu mârțoaga”, la ambele Variante. 

Iar cireașa de pe tort vine la Subiectul  III unde cerința la BAC a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate, fără a preciza autorul iar în varianta de la Constanța a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate, aparținând lui Slavici sau lui Caragiale, cerință aproape identică.

WhatsApp-Image-2024-07-01-at-12.54.25-768x532 (1).jpeg

Comentarii Facebook