Duminica 22 Decembrie

Schimbările inițiate de Ligia Deca dau primele „roade”: Un elev cu media 4,59 primeşte bursă de merit de 450 de lei pe lună


Un elev cu o medie de 4,59 primeşte bursă de merit la o şcoală din Prahova. Explicaţia este că la Liceul Tehnologic „Elie Radu" din Ploieşti, se poate lua bursă de merit cu medii de patru, cinci sau şase, dacă elevii sunt printre primii 30% din clasă. 

Amintim că în acest an școlar toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie. Așadar, la polul opus, situaţia stă total diferit la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Ploieşti, unde există elevi cu medii de peste nouă care nu primesc nicio bursă.

„E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit", a precizat Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național "Mihai Viteazul" din Ploiești, potrivit Observatorul Prahovean.

La acest liceu, 857 de elevi primesc bursa de merit în valoare de 450 de lei/ lunar. Doar trei dintre ei, care învață la profilul sportiv, au medii sub 9. 

În schimb, la La Liceul Tehnologic "Elie Radu", există 373 de elevi care iau bursă de merit. Cea mai mică medie a unui elev care beneficiază de acest tip de bursă este de 4,59.

„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anul acesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3", a precizat directorul instituției.

Cum justifică Ligia Deca de ce primii 30% din elevii unei clase vor lua bursă de merit

Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”, a spus ministrul Educației, la TVR Info. 

Comentarii Facebook