Școlile din România pot angaja, în premieră, psihologi! Prevederea va intra în vigoare de la 1 septembrie


În premieră, de la 1 septembrie 2024, școlile din România pot solicita centrelor județene un psiholog, care poate fi psiholog clinician sau psihoterapeut. Asta ar rezolva o dilemă pe care școlile au de foarte mulți ani cu privire la rolul consilierului școlar și psihologului în instituțiile de învățământ.

Începând cu 1 septembrie, școlile pot să își angajeze proprii psihologi, acestea având până în prezent doar consilieri școlari. 

Psihologii pot să fie psihologi clinicieni sau psihoterapeuți. Aceștia trebuie să aibă atestat de liberă practică și pot să facă evaluare psihologică, consiliere și să le recomande părinților alte instituții pentru problemele care nu intră în atribuțiile lor. 

Norma acestora este tot de 40h/săptămână. 

În prezent, există doar un psiholog la sute de elevi, iar salariul mediu în învățământ este de 5.700 lei pe lună.

Din păcate, pentru multe școli din mediul rural, unde este o criză de profesori la diferite materii, este o imposibilitate, în condițiile în care sute de elevi au nevoie de consiliere din cauza condițiilor economice precare sau a părinților plecați în străinătate. Psihologii resping școlile din mediul rural din cauza salariilor prea mici, notează Adevărul.

Comentarii Facebook