Școlile și liceele fără clase primare pot organiza probe de admitere la clasa a V-a. Specialiștii NU recomandă selecția sub vârsta de 12 ani
Ministerul Educației transferă școlilor întreaga responsabilitate pentru conceperea subiectelor și corectarea lucrărilor la examenul de admitere în clasa a V-a, un examen pe care aceeași instituție îl considera nerecomandat de experții în educație acum doi ani.
Conform noului Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), publicat pe 12 august în Monitorul Oficial și elaborat sub mandatul Ligiei Deca, școlile și liceele care nu au clase primare pot organiza chiar două probe de admitere pentru clasa a V-a.
Noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a fost publicat pe 12 august în Monitorul Oficial.
Printre noutățile din ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, se numără introducerea notei la purtare în fiecare modul, prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, câte un profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale.
Examenul de admitere în clasa a V-a, prevăzut în noul regulament de funcționare al școlilor și reglementat prin legea Deca, fusese desființat însă de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Într-un interviu acordat Edupedu.ro în 2022, în contextul consultărilor publice pentru Legile educației, secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, afirma că „experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani”. Ioana Lazăr deține aceeași funcție și în prezent, continuând să fie secretar general al Ministerului Educației.
De remarcat este faptul că declarația de acum 2 ani a Ioanei Lazăr este în antiteză cu metodologia de înscriere în clasa a V-a prevăzută în noul ROFUIP din mandatul Ligiei Deca, care lasă școlile să organizeze admitere pe bază de examen la vârsta de 10 ani, scrie Edupedu.ro.
0 Comentarii