Se caută polițiști de frontieră pentru punctele vamale din România. Ce planuri are Poliția Română pentru a securiza granițele
Valul de refugiați de la graniță i-a pus pe treabă pe polițiștii de frontieră care so confruntă cu o dublare a muncii, de când Rusia a atacat Ucraina. Mulți dintre ei au rămas fără zile libere pentru a acoperi tot timpul orele de program și prezența la post. Ca să facă față acestei crize oficialii de la București vor să trimită agenți din alte județe la granițe. Problema este că sunt insuficienți polițiști în toată țara și dacă ar avea loc relocarea polițiștilor în zonele de frontieră, anumite structuri ar rămâne complet descoperite.
Este situația cu care se confruntă polițiștii de frontieră încă de la începutul războiului în Ucraina, mai ales că deficitul de personal depășește 15%. Grănicerii spun că situația ar fi, încă, sub control, dar șefii din Poliție vor să își pregătească o rezervă de agenți din întreaga țară care să ofere sprijin la graniță, în cazul în care situația o va cere.
„Suntem pregătiți să ne angajăm resursele pe mai multe niveluri de acțiune și să suplimentăm dispozitivul curent al forțelor care acționează la graniță. Ne referim la polițiștii de frontieră, polițiștii din Poliția Română, jandarmii, personalul de la imigrări și personalul de la situații de urgență”, a declarat secretarul de stat MAI, Bogdan Despescu.
Cât timp se poate face relocarea polițiștilor
Practic, polițiștii pot fi delegați, în acest moment, cel mult 60 de zile fără acordul lor scris, pe parcursul unui an. Dacă se trec voluntari pe listele făcute la nivelul fiecărui Inspectorat de Poliție Județean, timpul în care pot fi trimiși la frontieră se prelungeşte.
„Este o chestiune nouă. Ar fi apărut săptămâna trecută, probabil că se așteaptă un aflux foarte mare de refugiați... Vor să își creeze o bază, o listă suplimentară în așteptare cu polițiști de la siguranță publică și de la criminalistică care să înlocuiască colegii din județele respective”, a spus liderul de sindicat, Vasile Zelca.
Un scenariu pe care autoritățile l-ar lua în calcul ar fi și acela în care grănicerii ucraineni ar fi trimiși la război, moment în care paza granițelor i-ar suprasolicita și mai mult pe polițiștii de frontieră români. Probleme e, spun angajaţii MAI, că sunt prea puţini poliţişti oricum în ţară, potrivit Observator.ro.
„Sunt mai multe măsuri de reducere a acestui deficit. Vorbim de un deficit de personal la toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, undeva la 19,5%”, a mai declarat secretarul de stat MAI.
0 Comentarii