Șeful SMURD Bihor: Un tânăr a venit la Urgenţe de 64 de ori în două luni. Cerea analize despre care citea pe Google
Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, a povestit că, în afara urgențelor specifice perioadei de viroze, există pacienţi care vin la camera de gardă pentru că nu găsesc în alte locuri soluţii pentru problemele de sănătate pe care le au.
„Evident, mai există încă o categorie de pacienţi, cei care revin în mod repetat pentru că au probleme cronice în contextul cărora nu conştientizează că trebuie să apeleze la medicul specialist care poate să le rezolve problema”, spune Dr. Hadrian Borcea.
„Şi aici am tot dat exemplul adicţiilor, cei care sunt dependenţi de diferite substanţe, inclusiv alcool, droguri, care vin în UPU fie că sunt aduşi de familie, fie vin ei înşişi dar iarăşi, noi putem rezolva problema acută, dar pe termen lung ei trebuie să se adreseze celor care pot să le rezolve adicţia”, a mai spus medicul.
Ca exemplu, un tânăr din Oradea care a revenit în UPU, din noiembrie, de 64 de ori
Un tânăr a revenit de mai multe ori la urgențe, la începutul anului acesta, pentru că ştie că după consumul de cocaină riscul să dezvolte infarct miocardic este mare. Astfel că, acesta a mers de nenumărate ori la UPU, începând cu sfârșitul anului trecut și revenind și la începutul anului 2023, ca să verifice dacă nu cumva a făcut infarct miocardic, a mai explicat doctorul.
„După ce îi facem electrocardiograma îi spunem că nu are infarct, dar el este nemulţumit pentru că nu îi facem acele analize suplimentare pe care e lar vrea să i le facem şi pe care le identifică pe Google, crede că acelea îl exonerează de infarctul miocardic”, a povestit șeful SMURD Bihor, într-un interviu pentru news.ro.
„Nu aş putea să spun că nu ar trebui să ajungă în urgenţă, noi suntem ca un fel de triaj al sistemului sanitar acum, vin la noi şi noi trebuie să le spunem care e soluţia, dar aici ar trebui să existe un compromis, odată pacienţii să înţeleagă, că e mai bine să meargă la diabetolog, la neurochirurg, decât să revină de 100 de ori în UPU, să înţeleagă că asta e soluţia pentru el, şi nu să genereze agresivitate sau supărare, pe de o parte. Pe partea sistemului trebuie să existe mecanismul care să îi preia pe aceşti pacienţi”, a explicat Dr. Hadrian Borcea.
2 Comentarii
Fecior, iti zic eu adevarul. Ai facut infarctul, dar ai tinut regim si ti-a trecut. Nu te mai panica. Nu mai trage cocaina, mai degraba iesi si fa sport. Mergi in centru, alearga in cerc si din cand in cand striga si tu ceva ritmat, gen vi-ni-turi, vi-ni-turi, gunoierii Clujului. N-o sa mai faci infarct, iti zic io.
Este absolut normal pentru ca oamenii nu mai au incredere in medici. Medicul e un bugetar spagar, ca orice al bugetar spagar, interesat de buzunar nu de pacient. Asa ca e o prostie sa ai incredere in medic.