Situații aberante în Educație! Sunt 8.494 de elevi cu medii sub 5 care iau bursă de merit. Peste o sută iau cu media sub 2
Datele Ministerului Educației arată că în România 8.494 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit.
Dintre cei 8.494 de elevi, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
Potrivit Ministerului Educației, 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00.
”În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00”, transmite instituția.
Situația aberantă generată de o lege incompletă
Legea 198/2023 reglementează la articolul 108 plata burselor, fiind prevăzut că 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu beneficiază de burse de merit fără a se face nicio precizare în ceea ce priveşte media.
Ministerul Educației transmite că lucrează la îmbunătățirea metodologiei de acordare a burselor școlare:
”Reiterăm că obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale.
Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost elaborată în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care stabilește explicit tipurile de burse și principalele condiții de acordare a acestora.
Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare și principiul transparenței – elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică, la solicitarea partenerilor de dialog social, ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației pentru integrarea propunerilor și avizarea documentului, urmate de publicarea în Monitorul Oficial.
Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a Metodologiei de acordare a burselor școlare, cu respectarea interesului superior al copilului și a principiului echității”, precizează reprezentanții Ministerului.
3 Comentarii
Pe vremea cand scoala era scoala cei cu nota generala sub 5 repetau anul. Acum sunt compensati. D-na Deca ar trebui sa va depuneti frumos demisia daca-ti avea un pic de demnitate. Continuand in acest ritm sa degradati educatia, pe viitor vom avea doar " foci care aplauda " ( am imprumutat expresia de la Emi ). Sau asta urmariti de fapt, pt. aceasta… Citeste mai departe
Femeia e idioata. Sa promulgi legea fara a avea o astfel de statistica, indica prostie si incompetenta.
Sa plateasca din salariul lor !!!
@Cu o ministresa ca Deca mi-e profund rusine: la fel de cretina ca si ministresa de la cultura care habar nua re ce e cu muzeul de arta dar vine in vizita protocolara sa mai arda niste bani publici