Șoferii pot fi amendați pe baza înregistrărilor video făcute de alți șoferi! Ce alte schimbări importante apar în Codul Rutier


Polițiștii vor putea amenda șoferii care încalcă regulile de circulație și pe baza unor filmări realizate de alți șoferi în trafic.

Potrivit noului Cod Rutier, șoferii vor putea sesiza cazuri în care ceilalți participanți conduc agresiv, fiind acceptate și filmări pentru a dovedi acest lucru, potrivit euronews.ro.

Înregistrarea trebuie să conțină:

  • Extrasul cardului din filmare;
  • Data și ora înregistrării;
  • Locul în care au avut loc faptele;
  • Vehiculul implicat și numărul de înmatriculare;
  • Semnalizarea rutieră a sectorului de drum pe care au avut loc faptele.

Pentru ca acest sistem să nu fie abuzat există și niște condiții care trebuie respectate

Cei care depun imaginile trebuie să semneze pe proprie răspundere că acestea sunt autentice sau riscă să fie sancționați. O persoană poate depune o singură plângere împotriva unui șofer în decurs de 24 de ore și maximum 3 plângeri la fiecare 15 zile 

Șoferii pot să depună din aceeași intersecție 3 plângeri la fiecare 24 de ore și maximum 7 plângeri la fiecare 15 zile, potrivit digi24.ro.

Mai mult, pe principalele șosele din România vor apărea camere fixe pentru a surprinde eventualele nereguli în trafic iar șoferii vor primi amenzile acasă.

Au fost introduse și modificări cu privire la consumul de stupefiante sau alcool. Polițiștii vor fi obligați să testeze șoferii dacă observă băuturi sau droguri în mașină, iar cei trecuți în baza de date a poliției ca traficanți sau consumatori vor fi testați întotdeauna.

Șoferii care refuză recoltarea de probe pe loc vor rămâne pietoni până la momentul în care primesc rezultatele analizelor. Nici bicicliștii și trotinetiștii nu scapă,  aceștia se pot alege cu amenzi dacă refuză testarea pentru alcool sau droguri.

De asemenea, șoferii recidiviști, prinși beți la volan de mai multe ori, vor rămâne fără permis pentru mai mult timp. 

Noul Cod Rutier urmează să apară în Monitorul Oficial, însă data la care va intra în vigoare nu a fost încă anunțată.


Comentarii Facebook