Duminica 22 Decembrie

Solstițiul de vară din 2024 va avea loc mai devreme decât de obicei! Este fără precedent în ultimii 228 de ani


Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani. Ultima dată când solstițiul a avut loc atât de devreme a fost în 1796, iar evenimentul astronomic din 2024 va da startul verii cu o zi înaintea datei obișnuite. 

Când are loc solstițiul de vară?

În 2024, solstițiul de vară are loc pe 20 iunie, în loc de data obișnuită de 21 iunie. Este cea mai timpurie dată la care se petrece acest fenomen din ultimii 228 de ani. Schimbarea vine de la alinierea specifică a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului. Solstițiul de vară va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani, până în 2096, când se așteaptă să avem cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

De unde vine denumirea de „solstițiu”

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

În mod normal, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în acest an, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie. 

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Comentarii Facebook