Vineri 22 Noiembrie

Ștefan Mandachi spune că are un nou erou, după Oskar Schindler și Wirold Pilecki: Merită premiul Nobel pentru pace


Antreprenorul român, Ștefan Mandachi, a sărit din prima zi în ajutorul refugiaților, cu alimente, cazare în hotelurile lui și transport. 

El a spus că jurnalista din Rusia, care a apărut în direct cu o pancartă prin care anunța că războiul este real și că rușii sunt dezinformați, este o eroină.  

Unul dintre cei mai demni bărbați de care am auzit în toată viața mea este Oskar Schindler. El este modelul meu în viață. Omul a salvat peste 1100 evrei de la gazare. (citiți-i pe îndelete istoria, nu săriți peste). M-a impresionat atât de mult curajul nebunesc de care a dat dovadă, încât am vrut să cunosc mai bine contextul în care a riscat salvând atâtea suflete. Ca atare, ca să mă documentez, am fost in lagărul de la Auschwitz. 

OMUL Schindler (am auzit de el în filmul lui S. Spielberg) m-a inspirat. De aceea am mers în 2011 la Ierusalim, la mormântul său.

În 2018, am revenit la Auschwitz. Printr-un noroc neașteptat, am întâlnit-o chiar în curtea lagărului pe Eva Mozes Kor (una dintre gemenele pe care a făcut Dr. Mengele experimente de schimbare a culorii ochilor). Am vorbit și glumit. În aceeași zi, dintr-o coincidență bizară, într-una din camerele terorii ale lagărului, un ghid mi-a povestit despre un om la fel de ”nebun” ca Schindler. Deși în trecut m-am documentat mult despre ororile și crimele Holocoaustului, spre rușinea mea, numele nu-mi spunea nimic: WITOLD PILECKI.

Ce credeti c-a făcut polonezul ăsta? Subliniez, era un om complet liber! Ei bine, s-a oferit voluntar să se lase capturat de nemți pentru a merge la Auschwitz, ca să transmită de acolo informații Rezistenței poloneze.

Rețineți, la vremea aceea (1940) încă nu se știa nimic din ceea ce se petrecea în lagăr, totul era secret de stat absolut, nimeni nu știa despre ororile și crimele din interior. Pilecki a reușit să evadeze din lagăr (asta mi s-a părut și mai uluitor) după trei ani de chinuri și torturi. A a adus informații vitale guvernului polonez din exil.

După război, Pilecki ar fi trebuit să devină erou național. Dar vă las să ghiciți ce s-a întâmplat cu el? Ați ghicit, a fost executat pentru că s-a opus noului regim comunist. L-au măcelărit comuniștii! Comuniștii inspirați de mentalitatea sovietică, de aceeași factură ca cea din Rusia de azi.

Nu mi l-am putut scoate pe Pilecki din urechi (deși mereu îi uit numele). M-a urmărit istoria personajului atât de intens, până când, i-am pus tabloul în ramă în biroul meu. Și astăzi mă întreabă cei care intră în birou ”cine-i domnul? Bunicul tău?”. Le răspuns ”nu. E un erou”.

De atunci au trecut câțiva ani. N-am crezut că mai aud de ”nebuni” ca el. Dar în seara asta, la ora trei am citit despre un monument de curaj. Ea este EROUL meu. Marina Ovsiannikova este femeia a cărei fotografie va fi înrămată în biroul meu. 

Știți ceva? Se pișă cu boltă pe toți masculii feroce ruși, care tremură cu lașitate. Ea este cea mai tupeistă femeie de care am auzit în ultimii ani. 

Cu un curaj de nedescris, a intrat în direct în spatele unei prezentatoare celebre, Ekaterina Andreieva, (care mințea, evident, manipulând populația) de la televiziunea de stat (urmărită de zeci de milioane de ruși) și a afișat textul „Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului”! Mă uitam la cele două femei: una o nesimțită, cealaltă un erou!

Lașii din studio, au comutat imaginea rapid, insă cine a avut ochi să vadă, a văzut. Am revăzut de zece ori scena. Chiar m-am gândit la nemernicii din studio, cei din regie, care au fost ”pe fază” și au schimbat atât e repede... Puteau să se prefacă, pentru cinci secunde în plus, că n-au văzut... Rușine să le fie la obrazul gros!

Deși are doi copii, femeia riscă 15 ani de temniță! Doar ca să-l înfrunte pe dictatorul secolului 21. Cât curaj. Câtă onoare. Ce demnitate. Ce bărbăție. Oare cum se uită la ea rușii cu ceafă groasă? Dar cei care umplu resorturile în Antalya, Dubai, Grecia? Eu să fiu în locul lor aș intra în pământ. M-aș ascunde într-o peșteră. Sper din toată inima să rămână în libertate. 

Mă aștept ca pentru libertatea ei să protesteze mâine milioane de oameni din întreaga lume, dar mai ales zeci de milioane de RUȘI. Au un motiv foarte întemeiat. Eu aș fi primul care ar ieși să protesteze pentru ea (dacă s-ar oganiza ceva).

În orice caz, merită Premiul Nobel pentru Pace! 

Cine ar fi avut curaj să-l înfrunte pe Ceaușescu? Sau pe Kim Jong Un? Sau pe Stalin? E cam același nivel al curajului…”, a scris Ștefan Mandachi, cel care ajută sute de refugiați care ajung în Moldova. 

photo1647355601.jpeg

 Jurnalista protestatară a apărut la un tribunal din Moscova.

Poartă la gât același colier care îmbină culorile Ucrainei și Rusiei.

Din primele informații, a fost acuzată doar de “eveniment public neautorizat” și nu de “informații false despre forțele armate”, care ar fi putut să-i aducă 15 ani de închisoare.

Emmanuel Macron s-a oferit să îi acorde Marinei Ovsianikova protecție diplomatică și azil politic în Franța.

Comentarii Facebook