Submersibilul care ducea turiști la Titanic a dispărut în Atlantic. ”Dacă a lovit epava Titanicului, e catastrofal”
Un submersibil care ducea turiștii să vadă epava Titanicului a dispărut pur și simplu în Oceanul Atlantic.
La bord se aflau 5 persoane, printre care și un miliardar britanic. Dacă sunt în viață, pasagerii ar mai avea oxigen pentru aproximativ 4 zile, estimează Paza de Coastă americană.
Marți dimineața erau mai bine de 24 de ore de când submersibilul este căutat în Atlantic.
La operațiune participă inclusiv un submarin, dar și un avion foarte sofisticat, cu capacități de detectare subacvatică.
John W. Mauger, US Coast Guard: ”Căutările au loc la aproximativ 1.500 de kilometri est de Cape Cod, la o adâncime de aproape 4.000 de metri. Este o zonă izolată și este o provocare să cauți în zona respectivă”.
În comparație cu un submarin, un submersibil de acest fel are nevoie de o navă-mamă care să îl poată lansa și, ulterior, recupera din apă. Ambarcațiunea a pierdut contactul cu echipajul din adancuri la aproximativ o oră și 45 de minute de la ultima lansare.
Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: ”Este o operațiune foarte dificilă. Pe fundul mării, suprafața este foarte ondulată. Și Titanicul se află într-un șanț, în nisip, în jur sunt o mulțime de resturi".
Submersibilul dispărut - de aproximativ 6 metri și jumătate lungime și cu o greutate de 10 tone - , aparține companiei OceanGate Expeditions.
Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: ”Este o situație îngrijorătoare și, cu trecerea timpului, devine și mai alarmantă. Există o variantă optimistă, și anume că s-a pierdut comunicarea cu cei de la suprafață. A avut loc o defecțiune, iar submersibilul continuă să opereze, dar, evident, nu mai are contact cu nava-mamă. Celălalt scenariu, mai pesimist, este că ar fi putut avea loc un accident, submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală”.
Printre cei 5 pasageri aflați la bord se află miliardarul britanic Hamish Harding, dar despre ceilalți nu se cunosc momentan detalii, dar potrivit Pazei de Coastă americane, la bordul submersibilului se aflau un pilot și 4 așa-numiți "operatori de misiune”.
OceanGate Expeditions a început incursiunile spre epava Titanicului în 2021. La acea vreme, reprezentanții companiei declarau că, pe lângă arheologi și biologi marini, călătoriile vor include și turiști, care, pentru o astfel de plimbare inedită, plăteau 250.000 de dolari, scrie stirileprotv.ro.
2 Comentarii
Da-l in pielea mea de miliardar. A avut o viata mai buna decat merita.
@ : Greșit - trăiesc, dar s-a defectat submarinul și nu pot comunica. Îi vor găsi.