Miercuri 30 Octombrie

„Sunt oare cel mai sărac IT-ist din România?/Am o viață modestă, un apartament cu 4 camere”. Polemici aprinse despre „opulența” în IT


Domeniul IT este recunoscut în România ca fiind unul cu salarii mult peste media din țara noastră. Programatorii au mai multe avantaje, pe lângă bani, ei pot lucra de acasă sau de oriunde din lume. Și tot mai mulți tineri aleg să se specializeze în acest domeniu. Însă, ca în orice sector, diferă salariile de la un angajat la altul. Un IT-ist și-a exprimat pe o rețea de socializare nedumerirea față de stilul de viață aparent opulent al colegilor săi de breaslă, generând polemici aprinse despre adevărata situație financiară din domeniul IT din România. 

„Nu vreau să mă plâng despre bani. Sunt mulțumit, câștig bine, mă simt bine, însă sunt mai mult decât curios să înțeleg sursa opulenței din IT-ul românesc. Vreau să înțeleg dacă fac ceva greșit sau e doar o chestie de circumstanțe.

Dintre toți prietenii IT-iști, pe la ~35 de ani cu +10 ani experiență, mi se pare că sunt cel mai sărac.

Eu am o viață modestă, poate chiar buna: un apartament cu 4 camere într-o locație decentă în rate pe 30 de ani (fiindcă vreau sa îmi cresc copiii în condiții decente), o masina veche-ish, simpla, îmi duc copiii la școli de stat și îmi permit 1/2 vacanțe pe an în Europa și să pun niște bănuți deoparte.

În schimb, prietenii mei IT-iști, atât corporatiști cât și freelanceri, pare că duc cu totul alt stil de viață, cu multe clase peste.

Au apartamente cu banii jos (sau credit foarte mic) în zone scumpe din București (Primăverii, Tineretului, Aviatorilor, etc). Vorbim de sute de mii de euro aici.

Au masini bune și chiar foarte bune, majoritatea noi (range rover, nelipsitul X5, etc). Iarăși cateva zeci/sute de coco și aici.

Copiii lor merg toți la școli private de top, unde școlarizarea e vreo 10 mii de euro pe an/copil (am căutat pe internet) și la activități diverse (lecții de pian în particular, sporturi practicate cu antrenor personal, etc.)

Despre vacanțe nici nu mai are rost să vorbesc. Pentru ei, un weekend prelungit în Italia nu e vacanta, e doar o simpla iesire. Au fost/merg în locații foarte interesante pe perioade mai lungi (2 sapt) precum: asia de est/sud-est (China, Coreea, Japonia, Thailanda, Indonezia), safari în Africa, etc.

Guys, am I doing something wrong?

Nu sunt nemulțumit cu cât fac, și încerc să nu mă compar cu alții, dar mi se pare că la o varsta/experiență similară oamenii respectivi o duc înzecit mai bine (și nici nu sunt directorași sau patronași, sunt simpli freelanceri sau seniori/manageri la corporații).

Ratez ceva? Sunt doar aparențe? E vreun secret de care nu mă prind și de care ar trebui să profit și eu?”, a relatat un IT-ist pe o rețea de socializare. 

Întrebarea a stârnit discuții aprinse:

„Ar trebui sa știi exact detaliile vieților colegilor tai ca sa iti dai seama. Cunosc și eu oameni care nu au salarii grozave (2-3k euro net) și și-au luat apartament de 250k euro în centrul capitalei. Cum? Pai, cu ajutor masiv de la familie si credite. Aceiași oameni mai au mostenire un ap tot central de vreo 200k euro din cealalta parte a familiei si o casa la ceva distanta de Bucuresti.

Ideea e ca dacă ai ceva moșteniri bune și părinți care nu sunt săraci, viața ta poate părea ca are alt nivel chiar cu salarii medii (pentru IT). Tu, dacă ai părinți foarte săraci și doar tu te-ai mutat în București, poți castiga si dublu față de acești oameni și tot nu îți vei permite viața lor pana nu treci de 45 de ani (și poate nici atunci). Chiar dacă castigi considerabil de mult peste medie (3-4X) ca freelancer, dacă ai ajuns la aceste venituri de cativa ani, tot nu îți vei permite ce vezi la acești oameni”;

„Nu ai zis nimic de veniturile tale, și nici ale soției. Depinde fiecare ce prioritizează. Și eu și soția (amandoi lucram în IT) ne-am cumpărat casa noua plătită integral în 3 ani, dar în acei 3 ani am tras destul de tare. Referitor la priorități, unii prioritizează distractiile, alții investițiile/economiile. Asa si eu si soția putem cumpara o masina noua oricand, dar nu suntem nebuni după masini și e buna și cea de acum 10 ani”;

„Salut, ești bine, nu-ți fa griji. Nu stii cate credite au la banca, rate la masina. Sunt mulți show off, instant gratification, dacă raman fara job abia mai duc ratele. Sclavi la bancă”;

„Păi ești IT-ist sau programator, diferenta este destul de substanțială între un front end dev și un tooling specialist, amandoi lucrează în IT, salariul este exponențial. Spune salariul anual și îți zicem noi dacă ești cel mai sărac sau nu”;

„Sigur sunt câțiva care fac mai mult decât tine sau decât majoritatea. Dar, în general, e o iluzie. Tu nu vezi conturile lor bancare goale, ratele la mașină, problemele de acasă - vezi doar școlile, vacanțele, mașinile și hainele scumpe. E un fenomen ușor de văzut pe social media - nimeni nu îți pune poze cu facturile la curent sau cu datoriile pe Instagram. Toți ne punem din Santorini și din alte locuri frumoase. Nimeni nu e atât de bogat precum pare la prima vedere (cu micile excepții de rigoare)”;

„Ce descrii tu e middle class. Inclusiv acele investiții, nu e nimic "opulent". În România, o țară predominant săracă pare prin contrast mult, dar nu e nimic deosebit pentru o țară normală”;

„Dacă ai 10 ani de experiența și încă ești "angajat", aici e problema. Dacă nu faci freelancing sau sa ai side-projects, ești extrem de limitat din punct de vedere a compensării financiare.

Vacanțele în țări exotice pot însemna și remote work. Eu plec și câteva luni pe an în afara țării, pentru ca toate costurile sunt amortizate, ba chiar mai pun și ceva deoparte.

O masina de 20k € poate însemna munca pe 3-4 luni pentru un Senior Dev. Un cuplu în care amândoi sunt programatori își permite o mașină de 40k € în același interval de timp”. 

Cel mai bine plătiți IT-iști ai României sunt:

1. Programator PHP Backend (cunoștințe de Laravel framework) cu experiența de peste 10 ani: 17.000 – 18.000 Lei.

2. DevOps (Database administrator si Programator SQL, MSSQL, T-SQL) cu experiența de peste 10 ani: 20.000 – 22.000 Lei.

3. PHP Software Architect (cunoștințe de Laravel Framework și abilitați de design + parțial frontend) cu experienta de peste 10 ani: 22.000 – 25.000 Lei.

4. Product Owner (cunoștințe de programare și people skills, este liantul între tehnic și clientul final) cu peste 10 ani experiență: 5000 – 6000 EUR.

„În România, cele mai prost plătite poziții în IT pot varia la fel în funcție de industrie, regiune și nivel de experiență”, spun specialiștii.

Cele mai slabe salarii în domeniul IT:

1. Suport IT entry level: 2200 – 3000 Lei.

2. Tester manual entry level: 3000 – 4000 Lei

3. Tester automatizare entry level: 4000 – 5000 Lei.

4. Programator frontend (Java) entry level: 4000 – 4500 Lei. 

Comentarii Facebook