Duminica 3 Noiembrie

„Talibanii au bătut la ușă de trei ori. A patra oară au intrat și au omorât-o în bătaie”. Femeile afgane, terorizate de noul regim


Venirea la putere a talibanilor în Afganistan reprezintă un moment dureros pentru femei. Ele știu că noul regim urmează să le restricționeze sever drepturile, iar acțiunile din zilele de dinaintea cuceririi Kabulului nu fac decât să accentueze temerile. CNN scrie despre povestea unei femei ucisă de talibani chiar în casa ei după ce aceasta a refuzat să le dea mâncare și să gătească pentru luptătorii insurgenți care duceau războiul împotriva forțelor guvernamentale.

Najia se afla acasă cu cei patru copii ai ei, într-un sat în nordul Afganistanului când insurgenții talibani i-au bătut la ușă. Fiica Najiei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că aceștia urmau să vină – mama ei o avertizase că mai veniseră cu trei zile în urmă, cerându-le să pregătească mâncare pentru 15 luptători care participau la războiul cu forțele guvernamentale.

Mama mea le-a spus «sunt săracă, cum aș putea să gătesc eu pentru voi?»”, spune fata, care povestește că talibanii au început să-i bată mama. După ce s-a prăbușit la pământ, talibanii au început să o lovească cu puștile Kalașnikov.

Manizha spune că a strigat la bărbați să se oprească. Ei s-au oprit pentru un moment, după care au aruncat o grenadă în camera alăturată. Au fugit imediat după, iar flăcările au început să cuprindă cu rapiditate casa. Najia a murit, ulterior, din cauza loviturilor.

Atacul mortal din data de 12 iulie asupra Najiei și familiei ei, în provincia Faryab, a reprezentat un prim episod care anticipa amenințarea împotriva femeilor pe care o reprezintă regimul talibanilor după căderea Kabulului. CNN, care a relatat evenimentele, a folosit nume fictive pentru cele două femei pentru a le proteja familia.

Talibanii neagă că au ucis-o pe Najia, însă spusele lor sunt contrazise de martori și de oficialii locali care au confirmat moartea femeii de 45 de ani și incendierea casei ei. Un vecin care a strigat la talibani să se oprească spune că multe femei din satul în care a fost ucisă Najia sunt văduve de luptători din armata afgană.

Ele trăiesc din vânzarea de lapte, însă talibanii nu vor să le permită să mai facă asta – „Noi nu mai avem bărbați, ce să facem? Vrem școli, clinici și libertate ca ceilalți oameni”, spun ele.

Zece zile mai târziu, militanții talibani au capturat zeci de capitale de provincie, vulnerabile după retragerea trupelor americane, culminând cu capturarea Kabulului, duminica trecută.

Viteza cu care insurgenții au cucerit Afganistanul i-a prins pe localnici nepregătiți. Multe femei spun că nu au avut nici măcar timp să cumpere burqa pentru a-și acoperi capul și a se conforma regulilor stricte pe care le impum talibanii.

Pentru femeile afgane, noile veșminte reprezintă pierderea subită și devastatoare a drepturilor câștigate în ultimii 20 de ani – dreptul de a munci, de a studia, de a se muta, inclusiv de a trăi în pace.

Regimul instituit de talibani a creat panică printre femeile afgane

Când talibanii au controlat ultima oară Afganistanul, între 1996 și 2001, au închis școlile de fete și au interzis femeilor să mai muncească. După ce SUA a invadat țara în 2001, restricțiile asupra femeilor au mai fost relaxate, chiar și în situație de război. Angajamentul de a îmbunătății situația drepturilor femeilor, susținute de organizații internaționale a dus la apariția unor reglementări legale în această privință.

În 2009, Actul pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor a criminalizat violul, violența împotriva femeii și căsătoria forțată și a pus in ilegalitate constrângerea femeilor pentru a le opri din a munci sau studia.

De această dată, talibanii promit să creeze un „guvern islamic incluziv”, însă nu este deloc clar dacă noua conducere a țării va menține drepturile femeilor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a dat asigurări, luni, că fetele talibane vor avea dreptul să meargă la școală – „Școlile vor fi deschise, iar fetele și femeile vor putea să meargă la școală și ca profesoare și ca studente sau eleve”.

În iulie, o comisie independentă pentru drepturile omului a arătat că în regiunile controlate de talibani, femeile erau obligate să meargă la doctor doar însoțite de un bărbat, televiziunea a fost oprită, iar profesorii și studenții au fost obligați să poarte turban și să își lase barbă.

Preluarea puterii de către talibani a fost atât de rapidă încât femeile nu au apucat să se pregătească cu veșmintele islamice, precum burqa.

Din acest motiv, prețurile au crescut chiar și de zece ori în Kabul, în condițiile în care femeile s-au grăbit să cumpere îmbrăcămintea necesară.

Femeile afgane se tem acum de același ciocănit de ușă pe care l-a auzit și Najia înainte să fie ucisă.

Talibanii nici măcar nu le lasă pe femei să iasă singure din casă fără un bărbat care să le însoțească. Doar bărbații au voie să iasă și să meargă la muncă. Este o pedeapsă, nu e Islam. Nu e drept ca ei să pedepsească femeile”, spune Manizha care nu mai iese frecvent din casă după moartea mamei ei.

Comentarii Facebook