„Taxa de înmormântare” îi nedumerește pe angajați: „Nu l-am cunoscut niciodată pe coleg, dar doamna de la HR este devastată”
Un angajat român și-a exprimat public dilema după ce i s-a cerut să contribuie cu 100 de lei pentru o coroană de înmormântare destinată unui coleg pe care nu l-a cunoscut niciodată, deoarece lucra într-o altă locație a companiei.
Situația l-a pus în dificultate pe tânăr, mai ales că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de cerere la locul de muncă.
„Ar trebui să contribui minim 100 de roni pentru coroana de înmormântare al unui coleg de serviciu pe care nu l-am cunoscut niciodată, pentru că lucrează în altă locație? Doamna de la HR este devastată pentru că lucra cu el zilnic și a trimis e-mailuri, înștiințări, etc. Este prima dată când mi se întâmplă așa ceva la un job. Ce este corect de făcut și ce este util pentru viitor?”, se întreabă angajatul.
Contrar așteptărilor, mulți consideră că e un gest de bun simț să contribui în această situație. Singurul sfat a fost să i se ofere familiei îndoliate banii, ci nu să fie cheltuiți pe coroane și alte lucruri inutile:
„Dacă tot faceți un gest, trimiteți banii familiei pentru că ei au nevoie, nu dați pe coroana aia odioasă”;
„Sper că nu sunteți 50 în echipă și cumparati o coroana de 5000 de roni. Cel mai de bun simț ar fi ca banii să meargă către familia lui. Acuma tu decizi ce și cum”;
„Ca persoană care și-a pierdut tatăl, acum un an și a văzut cât de mult se cheltuie cu o înmormântare… Cel mai bun sfat pe care pot să-l ofer este: nu cumparati flori și alte balarii. Mai bine banii strânși ajung direct la familie. Cu siguranță, banii ăia ajută mult mai mult decat niște flori care se usucă. Și dacă nu vrei sa pui bani, să știi ca e ok sa nu pui, sau dacă nu vrei să pui 100, pune cât consideri tu că e ok”;
„Chiar dacă nu ai cunoscut acel coleg, este bine totuși să contribui, asta din respect și din empatie pentru anumiți colegi care poate sunt devastati. Vei fi văzut bine în companie că totuși te-ai gândit să faci un gest frumos. Și contrariul e valabil, în cazul în care nu contribui, posibil să se creeze anumite antipatii față de tine pentru că ai ales să ignori această situație.
Și în general, cauta să vorbești cu persoanele afectate, să le ridici moralul, și asta ajută mult”.
Se pare că discuțiile l-au făcut pe angajat să nu mai ezite: „Am trimis 150, cu precizarea că aș vrea să fie pentru familie, nu pentru coroană. Doamna de la HR a spus că oricum acolo se duceau, și coroana costa puțin. A părut ceva de bun simt și în concordanță cu răspunsurile de aici. Hai că nu e lumea chiar așa rea”.
18 Comentarii
Mi s-a întâmplat de sute de ori, uneori veneau atât de des astfel de solicitări, chiar în scris de la eșaloanele superioare. Despre persoane total necunoscute. Câteodată venea cineva cu un tabel nominal și cerea....Mi se părea nepotrivit și jenant. Mai ales ca am văzut un caz la niște vecini. Soția a primit ajutoare ca era casnica și aveau mai mulți… Citeste mai departe
Cel mai simplu mergi la priveghi și pui cat te lasă inima
Cel mai simplu mergi la priveghi și pui cat te lasă inima
trebuia sa-i ceara prostanului si 500 de euro pentru randasul lui nea ionica...ala care spune ca mortul merge in loc cu verdeata unde nu exista nici durere nici suspin...ca ei stiu de la nikolski nkvd...
Ce-i aia ''HR''?! Fu-tu-va-n gura de labari, ati uitat sa vorbiti romaneste?! De ce nu spuneti ''Resurse Umane'', sau pur si simplu ''doamna de la Personal'', vi se apleaca?!
@radu ma cheama:
Contribui daca vrei chiar daca il stiai sau nu. Sa te mani****ze cineva emoțional sa contribui e o mizerie. Problema e cand vine de la HR sau mai bine zis de la o poziție perceputa de conducere altfel sună emailul.
:)))) Coroanele au fost! Exista lege care spune ca nu mai ai ce cauta cu coroane pentru ca acestea se usca si apoi trebuiesc incendiate , lucru de care nu se mai ocupa nimeni pentru ca ar risca sa porneasca incendii mari (asa am auzit) . Sa plateasca tanti ce vrea dar nu coroane.
Doamna de la HR ar trebui sa rezolve si sa deconteze o coroana pe firma si sa nu ceara bani angajatilor.
Daca cineva vrea sa mearga la inmormantare poate sa mearga si sa duca o coroana dar nu ar trebui sa fie o obligatie.
Astea sunt obiceiuri vechi ale generatiilor comuniste...
Nu se mai umblă cu coroane
Fura fura si iar fura
De ce cheltuie lumea mult pe inmormantare? Mortul cui ii lasa averea? Nu ajunge toata averea pentru a-l inmormanta? Statul da si ajutor de inmormantare. Cei care n-au rude sa adune bani de inmormantare nu sunt inmormantati? De exemplu boschetarii.
@x: ajutorul de inmormantare, vreo 6000 lei, se da doar daca cel inmormantat a avut pensie. Altfel, ciuciu!
@x: nu toate firmele dau ajutor de înmormântare,(acesta se acorda însă tuturor pensionarilor) nu toată lumea are avere de lăsat, si chiar daca are proprietati nu le poți vinde in doua zile apoi o floare nu sărăcește pe nimeni.
@Boar Maria Valerica: Daca a avut o garsoniera, inseamna deja 80000 euro. E culmea sa mai cerseasca bani de inmormantare de la cei care stau in chirie.
Nu sunt de acord ! Am fost des în situația în care am dat ,iar când am fost eu în situația cu un deces în familie (soacra ,socru,cumnat) nici mie și nici sotiei nu ne-a mai cunoscut nimeni . De atunci doar o simplă strângere de mana și strict condoleanțe...
@George : daca nu-l cunosti nici macar atat
@grecia:.