Ținutele nepotrivite ale elevilor pot duce la excluderea din clasă. Ce spune noul Regulament-cadru privind organizarea și funcționarea școlilor


Începând din această toamnă, elevii care nu respectă codul vestimentar adecvat mediului școlar pot fi excluși de la ore. Profesorii nu mai sunt obligați să accepte elevii cu fuste scurte, decolteuri adânci sau pantaloni rupți.

În schimb, elevii și părinții au dreptul de a solicita explicații pentru notele acordate de profesori. De asemenea, directorii vor trebui să raporteze cazurile de absenteism către Protecția Copilului.

Noul regulament de funcționare a unităților de învățământ nu mai impune profesorilor să primească elevii la ore indiferent de ținuta acestora.

Este o înăsprire a regulilor, sugerează unii profesori, după ce regulamentele școlare au interzis mulți ani degeaba pantalonii rupți, bluzele decoltate cu vedere la buric, genele și unghiile false, piercing-urile și tatuajele. Până când numărul celor care veneau astfel la școală a devenit prea mare, fără ca dascălii să poată reacționa cu argumente legale. Între timp, un proiect depus la Senat propune ca școlile să poată impune uniforma ca obligatorie, sub condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor.

Tot în sprijinul elevilor este și dreptul de a cere lămuriri de la dascălii lor, împreună cu părinții, despre notele primite. Această decizie a stârnit consternare printre unele cadrele didactice.

„Profesorul simte că e specialist, că a făcut niște cursuri, și e greu să accepte din partea unui nespecialist o poziție. Dacă părintele vine și zice ”Așa-mi place că așa vreau eu”, e ca și cum m-aș duce la un arhitect și i-aș zice că nu-mi place că a pus grinda asta aici. Și el îți spune că se justifică, iar tu rămâi la ”dar mie nu-mi place!”, explică Prof. Univ. Ovidiu Pânișoară, mentor în științele educației, pentru știrileprotv.ro.

Comentarii Facebook