Duminica 22 Decembrie

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare. Ce nu este bine să faci în această zi


Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este de o deosebită importanță pentru creștini. 

Credincioșii merg în această zi la Biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși și participă la slujba celor 12 Evanghelii ale patimilor Mântuitorului.

Totodată, această zi este legată de multe obiceiuri și tradiții, păstrate cu sfințenie, mai ales de oamenii din mediul rural.

Potrivit tradiției, Joia Mare este dedicată, pentru gospodine, vopsitului ouălor și preparării prăjiturilor, cozonacului sau a păștii.

Bătrânii credeau că ouăle vopsite în această zi nu se strică niciodată. Mai mult aceștia nu aruncau cojile ouălor folosite în aluaturi ci le strângeau într-un vas pentru a fi aruncate în Sâmbăta Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau să fie păziți de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro.

În această zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Se crede că această zi are o însemnătate specială și pentru sufletele morților. În tradiția populară se crede că  duhurile adormiţilor vin pe la locuinţe lor şi stau până la sărbătoarea Rusaliilor.

Astfel, în unele zone se fac focuri pentru cei adormiți și nu se spală haine sub nicio formă deoarece se spune că morților li se vor duce lături din spălături, în loc de pomană. 

Mai mult în această zi nu se fac parastase și nu se trag clopotele în biserici, doar se bate toca. 

Cei care dorm în Joia Neagră nu vor mai fi buni de muncă până anul viitor, mai spune tradiția.

În ultima săptămână de post sunt absolut interzise de tradiție două alimente, chiar și pentru persoanele care nu țin post. Este vorba despre oțet și urzici.

Comentarii Facebook