Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică - Decizia este definitivă
Fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, a decis miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Hotărârea este definitivă.
Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea
Decizia definitivă a instanței supreme:
”Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”, precizează instanța, care a mențiut decizia Curții de Apel București.
Hotărârea este definitivă.
Ce a declarat Băsescu la Curtea de Apel Bucureşti. Fostul președinte a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi
„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus, atunci, Băsescu.
Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.
„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.
El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.
„Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”, a menţionat Băsescu.
Traian Băsescu și-a turnat un coleg din marină
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunțat că Traian Băsescu a dat note informative care ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
CNSAS a prezentat documente care arată că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Băsescu a denunțat activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
”Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, arăta CNSAS.
Consiliul a stabilit că pe baza uneia dintre notele informative ale lui Traian Băsescu împotriva unui coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe una dintre navele românești care plecau în afara țării.
Sursa: Hotnews.ro
3 Comentarii
dupa mai mult de 32 de ani s-o prins justitia ca base o colaborat cu securitatea inainte de 89. oare cat o sa le ia sa sa prinda ca o colaborat si in timpu mandatului?
Mi-am batut pooulla de voi cum am vrut....si voi tot m-ati votat
Că bine zici Trăienușule!......acu să dea banii înapoi...și de deputat, și de ministru al transporturilor, și de președinte și și de europarlamentar!...Să rămână cu pensia de vaporean!...excrocu dracului, cu toții acoliții lui, în funte cu Boc și șleahta de la Cluj!