Tudor Chirilă, mesaj dur la adresa Ralucăi Turcan: ,,Cum să ai tupeul să vorbești când tu reprezinți șleahta moștenitoare a comunismului?”
Tudor Chirilă a răbufnit. Aflat la inaugurarea monumentului dedicat memoriei Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, două dintre cele mai importante voci ale exilului românesc din perioada comunistă, artistul a explodat atunci când a văzut că ministrul Culturii ia cuvântul.
Acesta a acuzat-o pe Raluca Turcan că ar fi o moștenitoare a comunismului.
După câteva ore, cântărețul a explicat, pe rețelele de socializare de ce a acționat în acest mod.
,,Sunt furios și revoltat, poate de aceea un pic incoerent. Astăzi m-am dus la inaugurarea monumentului dedicat memoriei Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, opera artistului sculptor Virgil Scripcariu(...) Am avut apoi surpriza neplăcută să văd că ia cuvântul Raluca Turcan, care a spus audienței cum a crescut ea cu Europa Liberă, a mai rostit, într-un limbaj de lemn, câteva banalități de context, după care a încheiat discursul recunoscând că statul român nu a putut face un asemenea monument sau ceva de genul ăsta.
De când a început discursul acestei doamne, am început să mă cam sufoc la gândul inadecvării absolute a prezenței și mai ales a discursului ei. Cum să ai tupeul să vorbești când tu reprezinți șleahta moștenitoare a comunismului, șleahta care a confiscat exact momentul eliberării României de comunism, transformând societatea noastră în terenul viran de valori morale pe care rătăcim azi? Cum să iei cuvântul, când ești beneficiarul direct al celor care i-au forțat în exil pe Monica Lovinescu și Virgil Ierunca?
Nu am putut să mă abțin și i-am strigat toate astea. Și am făcut asta pentru că mi s-ar fi părut mai grav să tac și să accept această abjectă formă de compromis, în care noi, cetățenii, victime ale schilodirii morale a României, suntem obligați să auzim discursul comemorativ al unui reprezentant al călăilor la inaugurarea unui monument dedicat celor care au luptat împotriva lor.
Poate că urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am învățat de la Monica Lovinescu și Virgil Ierunca? Să nu renunțăm și să nu tăcem? Când era bine să mă revolt împotriva unei asemenea miƶerii? Acasă, în propria intimitate?
Ce e mai grav, un strigăt de revoltă care întrerupe o ceremonie comemorativă sau tăcerea resemnată care consfințește pactul cu răul?
Prezint scuze celor din audiență care consideră că reacția mea a fost nepotrivită. Eu cred că a fost momentul oportun.” a declarat acesta într-o postare de pe pagina sa.
2 Comentarii
Acum vreo 3 luni, alaturi de piticul cu diagonala tricolora inaugura cu mare fast, sobor, aplauze si dezveliri de cerasaf Lapidariu de la Muzeul de Istrorie . A doua zi s-a inchis. Iar de 19 ani mai bine de 2/3 din muzeu este inchis. Oare de ce a venit la Cluj? Pentru varza a la Cluj? La fel si la evenimentul vizat de Chirila, unii oameni imput locul… Citeste mai departe