Duminica 22 Decembrie

Ucraina: Copii bolnavi de cancer și bebeluşi născuţi prematur, trataţi în subsolul spitalelor. „Fac orice ca numărul de copii decedați să nu mai crească”


Războiul din Ucraina a făcut până acum sute de victime de ambele părți, dar cel mai trist este când copii nevinovați, suportă consecințele unor acțiuni pe care nu le înțeleg. Până acum, 16 copii captivi în războiul din Ucraina și-au pierdut viața. Zeci de familii întregi de ucraineni care au încercat să se salveze de bătaia gloanțelor inamice, au pierit fără să aibă vreo vină. Iar cei care au supraviețuit își caută cu disperare scăparea, un adăpost, o gură de aer, puțină speranță. Sute de mame plâng terifiate și se roagă ca teroarea să se termine. Copiii privesc speriați în jurul lor, mulți nu au văzut lumina soarelui de câteva zile, iar singurul lor confort sunt mamele lor. 

Cel mai recent bilanţ al autorităţilor ucrainene arată 352 de morţi în rândul civililor, dintre care 16 copii şi aproape 1700 de răniţi. Tot Kievul spune că 5300 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, fără a menţiona pierderile în rândul armatei ucrainene, conform Amnesty International

Zeci de copii bolnavi, trataţi în subsolul spitalului

copii bolnavi 4.jpg

Chiar și cei mai mici ucraineni au fost afectați de violențe, câțiva fiind născuți în adăposturi anti-bombe în această săptămână, în timp ce rachetele au lovit orașele deasupra lor.

La spitalul Okhmatdyt din Kiev, zeci de copii născuţi prematur care au nevoie de tratament, zeci de copii cu cancer sau alte boli grave sunt înghesuiţi cu un singur îngrijitor în buncărul de la subsolul spitalului, proiectat de inginerii sovietici în anii 1970 pentru a rezista unui potențial război rece, în timp ce pacienţii îşi pot continua tratamentul. Pereții sunt suficient de groși pentru a împiedica războiul, deși adăpostul este extrem de simplu, fără paturi pentru adulți, sau scaune sau mese, declară femeile din Ucraina.

Copii bolnavi.jpg

Doar în subteran se simt în siguranță atunci când se aud sirenele. Subsolul este singurul loc unde mamele își pot ține copiii în siguranță, declară femeile. Cel mai greu le este mamelor care au copii bolnavi grav și care depind de tratamente administrate în mod repetitiv pe o perioadă mai lungă de timp. Acestea trebuie să rămână în spitale pentru binele copiilor lor și la fiecare avertisment trebuie să fugă în subsolul spitalelor care le servește drept adăpost.

copii bolnavi 2.jpg

Alături de mamele care își țin la piept nou-născuții și copii muribunzi se află și asistente medicale care rămân alături de ei în spital. Asistentele transportă incubatoare, canistre de oxigen, tuburi și fire care monitorizează funcțiile fragile ale vieții copiilor născuți prematur, mamele spun că asistentele sunt defapt îngeri și că „fac orice ca numărul de copii decedați să nu mai crească”. 

copii bolnavi 3.jpg

16 copii au fost ucişi în războiul dintre Rusia și Ucraina

Invazia a început cu mai puțin de o săptămână în urmă, dar a adus deja moarte și traume copiilor din toată Ucraina; chiar dacă s-ar opri mâine, o întreagă generaţie va purta cicatrici adunci în urma distrugerii şi terorii pe care războiul le lasă în urmă.

Până acum, 16 copii au fost omorâţi în timpul atacurilor. Prima copilă ucisă al cărui nume a fost făcut public este Polina, o fetiţă de clasa a IV-a din Kiev; o fotografie distribuită în mediul online o arăta zâmbitoare, cu fire vopsite roz în păr, neanticipând vreodată că viaţa ei s-ar putea sfârşi atât de brusc. „Maşina familiei ei a fost atacată de sabotori ruşi în centrul oraşului, în timp ce încercau să scape şi să fugă spre un loc mai sigur”, a declarat viceprimarul Kievului, Volodimir Bondarenko, într-o postare pe Facebook. Fratele ei a fost internat pentru tratament la spitalul Okhmatdyt, iar sora ei se află la terapie intensivă, transportată la alt spital. Polina şi părinţii săi au murit pe loc, după ce au fost împuşcaţi de ruşi.

Un alt copil a fost ucis de o bombă cu dispersie, împreună cu alţi doi civili adulți, în timp ce grupul se adăpostise la o grădiniţă cu creşă din orașul nordic Okhtyrka, a declarat Amnesty International. Bombele cu dispersie, interzise pe scară largă în temeiul dreptului internațional, păreau să fi fost trase de ruși.

Sute de mii de copii nu au mai mers la şcoală în ultimele zile şi nu din cauza pandemiei de Covid care a afectat întreaga lume, ci de data aceasta din cauza războiului. Unii dintre ei nu se vor mai întoarce niciodată într-o sală de clasă, în timp ce alţii nu-şi vor mai revedea profesorii sau chiar unii dintre colegi, omorâţi nedrept într-o bătălie care nu le aparţine şi pe care nu şi-au dorit-o niciodată. Doi profesori au fost ucişi de o rachetă care a lovit vineri o școală din estul oraşului Gorlovka, iar cel puțin șapte instituţii de învăţământ au fost bombardate, inclusiv grădinița din Okhtyrka.

Școlile nu trebuie să devină câmpurile de luptă în care se duc războaie și elevii sunt victimele”, a spus Irina Saghoyan, directorul Salvați Copiii pentru Europa de Est, conform Amnesty International

Sursă Foto: Observatornews.ro 

Comentarii Facebook