Duminica 22 Decembrie

Ucraina vrea să transforme zonele de război în destinații turistice, pentru a-și asigura reconstrucția postconflict


Turismul va fi una dintre căile menite să ajute la reconstrucția Ucrainei, care dorește să transforme actualele zone de război, ca urmare a invaziei ruse, în destinații turistice care să fie un memento al ororilor războiului. 

Anunțul a fost făcut de delegaţia ucraineană care va participa săptămâna viitoare la Târgul Internaţional de Turism Fitur de la Madrid, potrivit unui comunicat de presă citat de EFE, informează Agerpres.

Ucraina transformă actualele zone de război în destinații turistice „istorice”

Ucraina vrea să transforme unele dintre locurile invaziei ruse din ţară, devenite faimoase la nivel internaţional, în destinaţii turistice pentru a promova acest sector şi, totodată, pentru a nu fi uitate suferinţa şi distrugerea provocate de Rusia”, a informat delegația ucraineană. 

Destinațiilor deja cunoscute, cum este fosta centrală nucelară de la Cernobîl, și care a fost vizitată în 2019 de peste 100.000 de persoane, capitala Kiev sau Liov, oraș care face parte din patrimoniul UNESCO, se dorește să li se adauge acum „noi produse care au legătură cu războiul”. 

Agenţia de Stat pentru Dezvoltarea Turismului din Ucraina colaborează cu localităţi precum Bucea şi Irpin, locurile în care au fost comise masacre în rândul populaţiei civile în timpul ocupaţiei trupelor ruse, se menţionează în comunicat.

Preşedinta acestei agenţii, Mariana Oleskiv, intenţionează să participe la târgul de la Madrid, în perioada 18-22 ianuarie, la prezentarea programului Meet Ukraine (Cunoaşte Ucraina) într-un spaţiu cedat gratis de organizatori, consorţiul IFEMA, lucru pe care „(IFEMA) îl face doar în situaţii critice, precum cel pe care îl traversează” în prezent Ucraina.

„Avem nevoie să veniţi şi să cheltuiţi aici (Ucraina) bani”

Oleskiv a mulţumit ţărilor care ajută Ucraina, dar a adăugat că „acum avem nevoie să veniţi şi să cheltuiţi aici bani” pentru a ajuta ţara din punct de vedere economic prin intermediul turismului.

Din fericire, războiul nu a distrus infrastructurile din turism”, a anunţat Oleskiv, deşi organisme precum Organizaţia Naţiunilor Unite au alertat cu privire la distrugerile produse la sute de bunuri culturale şi istorice, cum ar fi muzee, teatre şi biserici. Acesta este şi motivul pentru care una dintre chestiunile pe care le va aborda delegaţia ucraineană îl reprezintă patrimoniul afectat de invazia rusă în Ucraina.

La cea de-a 43-a ediţie a Târgului Internaţional de Turism, Fitur, se aşteaptă să ia parte un număr-record de participanţi, apropiat cifrei de peste 253.000 de participanţi înregistraţi în 2019, înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus.


Comentarii Facebook