Miercuri 18 Decembrie

Un bărbat a dat primăria în judecată și primeşte bani pentru fiecare zi în care trotuarul din faţa casei nu e reparat


Zeci de clădiri din centrul istoric al Lugojului au igrasie și infiltrații mari de apă. Problemele au început să apară după ce trotuarele au fost reparate, de fapt, „cosmetizate”. Practic, peste trotuarele vechi s-au montat dale, fără niciun sistem de drenaj. Exasperat de starea în care i-a ajuns casa, un proprietar a dat primăria în judecată şi a câştigat. Omul a demonstrat, cu ajutorul unui expert în construcții, că trotuarele s-au înălţat prea mult. Acum aşteaptă despăgubirile.

„Sun gropi imense în trotuar, adică distanţe între pavele. Pe acolo intră apa jos, la fundaţie”, spune bărbatul. Flavius Luca deține mai multe imobile în zona centrală a Lugojului, pe străzile unde trotuarele au fost acoperite cu dale. De atunci are numai probleme. „Am început să observ în partea din faţă și în beci cum urcă igrasia sus pe pereţi. Trotuarul existent, în loc să-l scoată şi să meargă la acelaşi nivel cel nou, ei l-au înălţat. Strat peste strat, peste strat. Şi au trecut peste nivelul de fundaţie al casei”, spune Flavius Luca.

Nemulţumit de lucrările de pe strada sa, românul a dat Primăria în judecată

În 2018 a dat în judecată primăria pentru felul în care s-a lucrat pe strada sa. În 2021 a primit o sentinţă definitivă în instanţă, după ce, cu ajutorul unui expert în construcţii a demonstrat că trotuarele s-au înălţat prea mult. „Când au pus dale, ei trebuiau să monteze o hidroizolaţie, mai ales că trotuarul e înălţat, deasupra fundaţiei”, a precizat Flavius Luca. Nu este singurul proprietar care are astfel de probleme. „Când a fost ploaie, a fost apa până în capăt”, povesteşte un bărbat care a rezolvat problema pe cont propriu: „Mi-am ridicat (curtea) mai sus, am băgat o ţeavă”, a mai spus acesta, potrivit Observator.

În aproximativ 10 ani, 160 de trotuare au fost pavate cu dale. Pe 12 străzi, dalele au fost montate direct peste asfalt, fără hidroizolaţie sau grijă faţă de înălţimea fundaţiei. Diferenţa de nivel se vede cu ochiul liber, iar igrasia se extinde foarte repede, potrivit sursei citate.

Primăria Lugoj: „Reparația a fost făcută după ureche”

Primaria recunoaşte că reparaţia trotuarelor a fost făcuta după ureche. „Nu sunt inginer, dar oricine poate să înţeleagă că nu e soluţia potrivită. Se vede cu ochiul liber că trotuarul s-a supraînălţat și au intervenit anumite probleme”, a declarat Bogdan Blidariu, primar interimar Lugoj. 

Administraţia locală din Lugoj spune că a reuşit să încheie acum, după trei încercări ratate, un contract pentru reabilitarea trotuarelor de pe strada unde proprietarul şi-a câstigat dreptatea în instanţă. Acesta trebuie să primească 100 de lei pentru fiecare zi în care trotuarul rămâne în forma actuală. Bărbatul le sugerează şi celorlaţi oameni să dea primăria în judecată şi să folosească sentinţa lui ca un precedent.


Comentarii Facebook