Un electrician a rămas fără loc de muncă după ce ar fi băut trei litri de bere în timpul lucrului. Bărbatul și-a căutat dreptatea în instanță
Un bărbat, de profesie electrician a fost dat afară de către angajator pentru că ar fi băut mai mult de trei litri de bere într-o singură zi, în timpul programului de lucru. Acesta a decis să își caute dreptatea în instanță, reușind astfel să obțină o decizie favorabilă.
Un tribunal din Spania a decis în favoarea bărbatului. Aceștia au au hotărât că firma care l-a concediat pe electrician a greșit, deoarece nu a dovedit că acesta ar fi fost „în stare de ebrietate, intoxicație alcoolică sau beție”, chiar dacă acesta a fost surprins în timp ce consuma alcool în timpul programului, în repetate rânduri, potrivit The Guardian.
Înalta Curte din regiunea sud-estică Murcia a considerat că motivele oferite de firma angajatoare nu au fost suficiente pentru concedierea electricianului, chiar dacă acesta a fost văzut în timp ce bea bere, vin și coniac la prânz. Justiția a ordonat ca angajatorul să îl reangajeze pe electrician sau să îi ofere despăgubiri în valoare de 47.000 de euro. Curtea a constatat că firma nu a luat în calcul efectul pe care vara toridă l-ar fi putut avea asupra consumului de alcool al bărbatului.
Electricianul avea o vechime de 27 de ani în companie, dar a fost concediat în septembrie 2021, după ce patronii au angajat un detectiv particular pentru a-l urmări pe el și dubița companiei, pe parcursul câtorva zile din luna iulie a aceluiași an.
În scrisoarea de concediere se precizează că, la data de 5 iulie, bărbatul și un alt coleg au fost observați oprindu-se la un bar la ora 08.27, chiar dacă detectivul nu a precizat dacă cei doi consumau alcool acolo. De asemenea, la prânz, cei doi au cumpărat o pâine, alimente și patru cutii de bere San Miguel și o sticlă de bere Estrella de Levante de un litru. Puțin mai târziu, electricianul a fost surprins în timp ce bea o altă cutie de bere. Și mai târziu, în jurul orei 18.30, acesta a fost văzut cumpărând și bând o altă cutie de bere, chiar înainte de a se întoarce la baza firmei din Murcia pentru a lăsa în parcarea firmei dubița.
Peste alte două săptămâni, el și alți doi colegi au fost surprinși bând în total șapte litri de bere în prima jumătate a zilei. Mai târziu, electricianul a fost văzut bând două cutii de 330 ml de Heineken, după care a băut o altă cutie de bere și s-a întors la baza companiei.
După alte șase zile, bărbatul a fost văzut bând o bere de 330 de ml la prânz, iar mai târziu, la masă, a băut 3 pahare de vin roșu, urmate de o doză de coniac.
Scrisoarea îl informa pe electrician că a fost concediat pentru „consumul repetat și excesiv de alcool în timpul programului de lucru, ceea ce a pus în pericol bunăstarea sa fizică și a colegilor săi de muncă, atât la locul de muncă, cât și la volanul mașinii deținută de firmă”.
Instanța a considerat că acțiunile firmei sunt nefondate: „În niciun moment detectivul particular nu a făcut menţiuni cu privire la semnele de stare de ebrietate sau dezechilibrări în ceea ce priveşte mersul bărbatului”, a declarat Curtea.
„Nu există nicio dovadă – documentară, de specialitate sau de martor – care să demonstreze fără echivoc că bărbatul se afla sub efectul alcoolului şi că era în stare de ebrietate, de intoxicaţie sau de beţie”, a menţionat instanţa. „Nici nu s-a dovedit, nici măcar circumstanţial, că facultăţile sale fizice şi mintale erau reduse sau diminuate în timpul îndeplinirii sarcinilor sale de electrician şi nici că ar fi fost împiedicat de această stare atunci când a condus furgoneta companiei la sfârşitul zilei de lucru”, a constatat judecătorul.
Instanța a menționat că bărbatul a băut exclusiv în pauzele din timpul zilei de lucru, „într-un mod sănătos sau nu”, atunci când lua masa și trebuia să-și „ia băuturi răcoritoare”.
Pentru că nu s-a putut determina cât a băut el și cât au băut colegii săi, este dificiș să se evalueze dacă bărbatul a depășit limita de alcoolemie pentru a conduce.
„Un alt factor care trebuie avut în vedere este că faptele s-au petrecut în luna iulie, în Murcia şi Cartagena, unde trebuie luate în considerare condiţiile climatice şi obiceiurile geografice”, a mai precizat Curtea de Apel.
0 Comentarii