Vineri 22 Noiembrie

Un tânăr fermier ajută micii agricultori să își lucreze pământul - VIDEO


Lucrările agricole sunt în toi, dar tânărul agricultor Alexandru Eugen Radu din satul Mircea cel Bătrân, comuna Reviga, județul Ialomița, are de lucru în plus.

Pe lângă terenurile lui, fermierul prestează servicii, ajutând micii fermieri din zonă să își lucreze pământul. Activitatea reprezintă nu doar un sprijin pentru colegii fermieri, dar și o sursă suplimentară de venit care îl ajută pe tânărul agricultor să se dezvolte.

Tânărul fermier Alexandru Radu lucrează în prezent 100 de hectare, iar ferma este preluată de la tatăl său în 2015, când exploatația avea 60 de hectare. 

Pe partea de servicii, clienții sunt ferme de la două hectare până la exploatații de 100-200 de hectare. ”Prețurile la servicii au crescut de la an la an. Pe lucrările de primăvară mă îndrept pe categoria de fermieri micuți pentru că mulți – fermierii mari deja au tractoare și utilaje cu care să lucreze terenul, dar pe partea cu secerișul, pe partea cu recoltatul mă îndrept și către fermierii medii pentru că mulți spun că nu mai vor o combină datorită faptului că nu se mai găsesc mecanizatori buni și o combină necesită anumite costuri de întreținere”, explică Alexandru Eugen Radu, care este și membru al Asociației Forța Fermierilor, conform agrointel.ro.

Pe lângă investiția uriașă în utilaje – la care are de achitat creditele, tânărul fermier își face calcule la întreținerea mașinilor agricole și la consumul de motorină.

Partea de piese în campanie, în afară de revizia anuală care constă în schimbare a uleiului și filtrelor care costă în jur de 10.000 lei pe an, mai vin încă între 5.000 și 10.000 de lei pe an piesele de schimb care apar în timpul campaniei – rulmeți, lanțuri, curele, cilindri. Costul combustibilului este între 25-30 litri pe hectar. Numărul de hectare pe care le poți face zilnic este o medie de 20 de hectare, dar variază între 17 hectare, 23, 25 în funcție de producție și de comasarea solelor”, a mai spus fermierul ialomițean despre activitatea de prestări servicii agricole, rubrica ”Fermierii României”, din cadrul emisiunii Agrostrategia, de pe TVR 1.

Din veniturile fermiei, 40% provin din prestări servicii

La nivelul veniturilor fermei lui Alexandru Eugen Radu, un procent de 40% este reprezentat de prestări servicii, restul din activitatea de producție. Ca orice afacere, prestarea de servicii implică și o serie de riscuri. Cel mai mare este acela de a nu încasa.

Aicea e o chestie în felul următor – dacă nu e producție, încasez banii foarte greu. Deci eu și la ora actuală am bani neîncasați – vreo 40.000 lei din prestări servicii. Deci în anii grei cu prestările servicii este în felul următor – aduce și un profit fermei – depinde de zonă. Poate la mine pe zonă nu s-a făcut nimic, da într-o zonă de Buzău s-a făcut, de Slobozia nouă, poate acolo s-a făcut ceva și aduce un profit fermei, dar sunt și fermierii care nu au făcut nimic și sunt de înțeles și pe care îi pot lăsa cu banii până la subvenție sau până anul viitor. Am avut și situații de rău plantinici – am intrat într-o gaură de 50.000 lei, am prestat servicii și firma a intrat în faliment, n-am mai avut ce să recuperez de la el și asta e”, a explicat tânărul Alexandru Eugen Radu care spune că, pentru a se păzi de astfel de situații, încearcă să caute fermierii ”care au un istoric în spate, care sunt serioși și care vor să facă un contract sau dacă văd că un fermier nu este serios sau are anumite probleme, încerc să iau recolta. Adică îi spun la finalul recoltei – opresc partea mea, încarc în mașină și e cel mai bine”.

La final de an, când face calculele, Alexandru Eugen Radu nu iese încă mereu pe pe plus. ”Au fost ani în care – până acum în fermă au investit în jur de vreo 450.000 euro. Au fost ani în care am scos și 100.000 euro, din care a trebuit să plătesc rate, să plătesc cheltuielile la furnizorii de unde am cumpărat semințe, îngrășăminte și tot ce am mai dat la culturi. Dar au fost și ani în care am rămas cu găuri la furnizori – care n-am putut să plătesc. Anul 2023, datorită prețului și producției care încă nu se știe, o să fie un an foarte dificil. Vedem ce va fi la momentul de față. Totuși, sper ca pentru 2023 – sper să ne ajute producțiile, sper să vină ploile, să avem o producție bună, să putem să acoperim cheltuielile”, a concluzionat Alexandru Eugen Radu.

Comentarii Facebook