Vineri 22 Noiembrie

Uniunea Europeană risipește mai multă mâncare decât importă. Ce ar trebui să facem pentru a înjumătăți pierderile alimentare până în 2030


Uniunea Europeană risipește o cantitate exagerat de mare de mâncare, fiind mai mare cantitatea risipită decât cea importată de blocul comunitar. 

Pe fondul instabilității sistemului alimentar al UE din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, raportul organizației Feedback EU a subliniat că, în 2021, Uniunea Europeană a importat aproape 138 de milioane de tone de produse alimentare, cu o valoare totală de 150 de miliarde de euro. În același timp, a risipit 153,5 milioane de tone de mâncare, fapt ce a costat UE 143 de miliarde de euro.

Pe lângă pierderile financiare cauzate de risipa alimentară, există și efectul nociv asupra planetei. Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, care contribuie la criza climatică, iar risipa alimentară cauzează 6% din aceste emisii

Nivelul risipei este cu atât mai îngrijorător când ne gândim că, în țările UE, 33 de milioane de oameni nu își pot permite o masă de calitate la fiecare două zile”, a specificat raportul. Problema risipei de mâncare la nivel global este atât de mare încât suprafața necesară pentru a produce cantitatea irosită este mai mare decât India și Canada la un loc.

Presiunea asupra UE crește pentru a lua măsuri eficiente împotriva irosirii mâncării

Raportul insistă că obligația legală trebuie să fie de 50% până în 2030 și îi îndeamnă pe politicieni, organizații și indivizi să pună presiune pentru ca acest obiectiv să devină lege.

Comisia Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară până în 2030. Cu toate acestea, nu este suficient să se stabilească obiective ambițioase fără a se asigura realizarea lor cu propuneri legislative concrete, care trebuie elaborate de Comisia Europeană în lunile următoare”, a spus europarlamentarul Martin Häusling, purtător de cuvânt pentru politici agricole al grupului Verzilor, potrivit Observator.  

Avem nevoie de obiective obligatorii în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare pentru a obține reducerea necesară a risipei alimentare”, a adăugat el.


Comentarii Facebook