Urșii de pe Transfăgărășan au început să fie relocați! Unde vor ajunge animalele și de ce a fost luată această decizie



A început procesul de relocare al urșilor care ies la drum, pe Transfăgărășan.

Urșii cerșetori reprezintă un adevărat pericol pentru oamenii din zonă. Fiind obișnuiți cu prezența oamenilor și cu faptul că turiștii îi hrănesc, aceștia ar putea ataca gospodăriile oamenilor, după închiderea Transfăgărășanului. 

,,Colegii mei de la Garda Forestieră îmi spun că săptămânal se aplică un număr însemnat de amenzi turiștilor care aleg să hrănească urșii. Când nu va mai avea cine să-i hrănească, pentru că Transfăgărășanul se va închide în curând, acești urși vor ataca gospodăriile din acea zonă”, a explicat ministrul Mediului, la Digi24.ro.

Primii urși care vor fi relocați sunt o ursoaică agresivă și puiul ei, care vor fi duși la Sanctuarul de la Zărnești.

Autoritățile din Argeș au început deja procesul, menționând că vor apela la tranchilizare, doar în ultima instanță.

„A început relocarea urșilor de pe șoseaua Transfăgărășan! Specialiștii vor ademeni o ursoaică și un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluția a fost aleasă în așa fel încât animalele să nu fie afectate și să nu fie puși în pericol nici reprezentanții instituțiilor statului”, a precizat prefectul județului Argeș.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că autoritățile vor reloca cât mai mulți urși la sanctuarul  de la Zărnești. 

„Acești urși, spre deosebire de alții care atacă gospodăriile oamenilor și care ar trebui recoltați, împușcați conform legii, acești urși de pe Transfăgărășan trebuie trimiși într un număr cât mai mare posibil la sanctuar pentru a avea o viață lungă și liniștită. Vor fi duși în limita a câți urși poate primi acel sanctuar, decizia le aparține în totalitate(...)

Am dispus instalarea panourilor de avertizare pe întreg traseul la care ne referim. Vor fi în total 10 panouri de avertizare, vom aduce la cunoștință că hrănirea este ilegală, hrănirea va fi sancționată contravențional”, a transmis Fechet.


Comentarii Facebook