Duminica 22 Decembrie

Val de concedieri la marile companii ale lumii: Recesiunea răspândește teamă printre angajatori


Prețurile în creștere, dar și criza generată de războiul din Ucraina pun presiune tot mai mare pe companii. Multe au făcut deja concedieri, altele de gândesc la disponibilizări în perioada următoare, fie că vorbim de giganții din domeniul tehnologic, sectorul bancar sau firme din industria bunurilor de larg consum. 

De la giganții tehnologici, la firme din industria bunurilor de larg consum, companiile americane se pregătesc pentru o posibilă recesiune, restrângându-şi baza de angajaţi. În cazul unor companii din tehnologie, disponibilizările începute în 2022 accelerează în noul an.

Amazon va tăia peste 18.000 de locuri de muncă

De exemplu, Amazon va tăia peste 18.000 de locuri de muncă, inclusiv din Europa, în încercarea de a reduce costurile. Nesiguranța economică este unul dintre motivele care stau la baza acestei decizii.

Noi reduceri de personal sunt anunțate și în domeniul bancar. În cazul unor instituții financiare se vorbește despre cele mai mari concedieri de la criza financiară din 2008.

Mii de angajați ai firmelor europene, dați afară din cauza inflației

Și în Europa, inflaţia care a atins niveluri record, la pachet cu efectele războiului din Ucraina, forţează companiile să dea oameni afară sau să îngheţe angajările. Deși unele presiuni inflaţioniste încep să se atenueze, rămân în picioare riscurile privind noi perturbări în aprovizionare.

Aceste evoluţii ar putea determina băncile centrale să majoreze dobânzile, mai mult decât se estimează în prezent, înrăutăţind evoluţia economiei mondiale, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. De aceea, instituția crede că țările în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin pentru a face față şocului provocat de preţurile ridicate la alimente şi energie şi riscului sporit de criză a datoriilor.

„Mama tuturor crizelor și datoriilor pare inevitabilă, fie în acest deceniu, fie în următorul”

De altfel, nivelul tot mai mare de îndatorare al țărilor, mai ales după restricțiile din pandemie se află pe lista mega-amenințărilor despre care vorbește economistul Nouriel Roubini în noua sa carte. „Mama tuturor crizelor și datoriilor pare inevitabilă, fie în acest deceniu, fie în următorul”, crede economistul care a prezis și criza financiară din 2008, notează Digi 24


Comentarii Facebook