Vineri 15 Noiembrie

Val de frig extrem în luna decembrie! Meteorologii anunță o iarnă foarte grea


Există șanse mari ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun! Potrivit specialiștilor, șansa unui val de frig în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”.

Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea înclina să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji. Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există o șansă de a avea un val de frig în acest an și există această șansă – înainte de Crăciun – care este mai mare decât într-un an normal. Șansa unui val de frig în acest an, cel mai probabil în decembrie, rămâne foarte reală. Prognoza de acum este, însă, plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – nu sunt încă în joc”, a explicat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Interval Mediu (ECMWF), pentru Politico.

Analiștii spun că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, țările ar putea fi forțate să raționalizeze accesul la gaze, afectând industriile și locurile de muncă. Așadar, guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unei perioade de frig înainte de Crăciun, care ar pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze a continentului. 

Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit „eveniment de blocare” atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi de est „anormale” și temperaturi mai reci peste Europa. În prezent, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este puțin mai mare decât de obicei. 

Dacă actualul model meteorologic La Niña, caracterizat de temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării în Pacificul ecuatorial, persistă până în Anul Nou, nu este ceva ce poate fi încă prezis cu certitudine, ar însemna de obicei o a doua jumătate a iernii mai blândă. Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie, vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica - nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă despre această perioadă.

Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est. De asemenea, vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute, dar și ușor mai ridicate decât normalul perioadei.

Comentarii Facebook