Val de reacții după ce o profesoară a spus că dascălii ar trebui să aibă intrări separate de elevi pentru sunt ,,categorii sociale diferite"


O propunere a Consiliul Național al Elevilor, care cere desființarea intrărilor separate ale dascălilor și elevilor din școli a fost ceea ce a declanșat o dezbatere, în mediul online în rândul profesorilor, elevilor și  al părinților. 

Deși nu există vreo lege oficială care să separe calea de acces a elevilor de cea a profesorilor, multe instituții de învățământ din România păstrează ,,tradiția” și nu le permit școlarilor să intre prin același loc cu dascălii.

Dascălii se împart în două tabere: unii spun că se simt chiar stânjeniți să intre pe unde elevii n-au voie, alții cred că imaginea profesorului ar avea de suferit prin această propunere, scrie Școala9.ro.

Motivele pentru care aceștia sunt pro sau contra unei intrări comune sunt diferite, însă declarația unei profesoare din București a stârnit un val de indignare în mediul online.

Claudia Osiceanu, profesoară de română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod”, crede că intrarea comună „Este o formă de uzurpare a imaginii cadrului didactic. În primul rând, suntem categorii sociale diferite”.

Mai mult aceasta, aseamănă școala cu alte instituții ale statului unde există o ierarhie și spune că permiterea accesului elevilor pe aceeași poartă cu profesorii ar ,,păta” statutul dascălilor. 

,,Nici la spital, dacă mergem, nu dăm nas în nas cu doctorul pe scară. Au intrări separate medicii și pacienții (...)

Un cadru didactic, chiar și în societatea contemporană în care este afectată imaginea profesorului, rămâne un mentor, un formator de destine. Și ca să pot să fac lucrul acesta corect, îmi trebuie o stare, îmi trebuie un statut, un loc în instituție. Haideți atunci să le deschidem și cancelaria. Să intre și în cancelarie”, a declarat profesoara pentru școala9.ro 

Declarația profesoarei a fost preluată mai departe iar în mediul online au apărut sute de comentarii. 

Multe mame povestesc cum în alte țări nu există astfel de separări, iar profesorii încearcă să se apropie cât mai mult de elevi și părinți. 

,,Predau la o școală in State. Se folosește de obicei aceeași intrare. La noi la școala exista una separată pe unde intră doar profesorii dar numai datorita faptului ca da spre parcarea unde numai angajații au voie să parcheze. In rest parinti, elevi, profesori intra pe intrarea principală.”, a comentat o româncă care predă în SUA.

,,În Anglia( pe orice vreme) în fiecare dimineata sta directorul școlii la poarta si saluta toți părinții si copiii.”

,,În Singapore se intra pe aceeași intrare și profesori și copii. Fiicele mele au avut o experiență minunată acolo.”, au comentat mai multe mămici.

Mulți atribuie gândirea că profesorii ar trebui să aibă intrări separate pe reminiscențe din perioada comunistă, și consideră că acest dezechilibru de putere nu este necesar pentru ca profesorii să aibă ,,statut".

,,Ziua în care se va întra în școală pe ușa situată cel mai la îndemână, indiferent dacă ești elev sau profesor, va fi ziua în care se va dovedi că și dascălii și elevii sunt interesați de educație.

Că vor sa ajungă cât mai repede înăuntru. Că au treaba. Că își știu fiecare misiunea. Că unii chiar doresc să fie modele, iar ceilalți sunt în căutarea unor modele. Ar putea fi chiar azi?!

Cât timp însă, învățământul va fi despre putere, iar întrarea separată constituie un privilegiu, lucrurile nu vor intra pe făgașul normal”, a comentat o femeie. 

Au existat însă și comentarii care au fost de părere că intrările separate sunt benefice pentru a păstra respectul elevilor pentru profesori. 

Comentarii Facebook