Vineri 22 Noiembrie

Vasile Dâncu despre prăbușirea MIG-ului și a elicopterului Puma: Rușii au încercat să discrediteze forțele ucrainene

 

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a oferit unele detalii din ancheta preliminară despre prăbușirea MIG-ului și a elicopterului Puma în urma cărora 8 oameni s-au stins din viață. 

Am văzut astăzi un raport preliminar, în câteva zile vom avea un raport public. Era un raport tehnic care arăta, într-o fază prealabilă, sigur că se mai discută și se va mai lucra pe probe dar în faza asta preliminară, când s-au luat toți parametrii tehnici, de meteo, parametrii umani și cei care țin de interacțiunea între om și mașină, respectiv om și aparatul de zbor, a fost o conjuncție de factori. Conjuncție nefavorabilă în care vremea a fost, într-adevăr, nefavorabilă, s-au creat niște curenți descendenți în care a intrat aparatul. 

Dacă vorbim despre elicopterul Puma, este într-adevăr un aparat foarte bun, foarte flexibil în operațiune, dar nu este pentru furtună, nu este pentru vreme rea”, a declarat Vasile Dîncu la Antena 3

Acum nu știm dacă se putea evita. Nu are nicio legătură cu războiul! A fost o comunicare din partea Kremlinului, o încercare de a discredita forțele ucrainene, de a ne pune pe noi împotriva ucrainenilor, de a bloca ajutorul României pentru ucraineni. Este o chestiune fantezistă, avem toate datele tehnice, nu există nicio posibilitate să se întâmple acest lucru!”, a conchis ministrul Apărării.

Unele publicații din România au scris după prăbușire că e mâna rușilor. MApN a infirmat categoric

Cu privire la informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, facem următoarele precizări:

Afirmația este în totalitate #FALSĂ.  - „Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă.

Comentarii Facebook