Vești bune pentru Roșia Montană! Cererea pentru prelungirea licenței de exploatare a fost respinsă. O ordonanță ar putea schimba complet lucrurile


Victorie pentru Roșia Montană, cererea pentru prelungirea licenței de exploatare, depusă de societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost respinsă de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Astfel, în urma zecilor de mii de semnături strânse și a proceselor deschise pentru anularea licenței eliberate anterior, experții ANRAM au decis favoarea neprelungirii licenței.

Acest lucru ar putea fi primul pas pentru aprobarea unui PUG, care să valorifice cu adevărat zona, potrivit romaniacurata.ro 

Lucrările ar putea să continue însă și fără licență

Vineri, la doar o zi de când a fost anunțat faptul că licența nu va mai fi prelungită, o ordonanță de urgență ar putea să-i ofere companiei dreptul să continue lucrările și fără aceasta.

,,Vineri, 21 iunie, 2024. Pe ordinea de zi a Guvernului Ciolacu se află o ordonanță de urgență, prin care RMGC ar putea începe exploatarea chiar și cu licența expirată! Guvernul invocă, în mod manipulator un Regulament european care se referă la așa-zisele materii critice, pe lista cărora NU se află aurul și argintul!”, transmit ce de la româniacurată.ro

În motivarea ordonanței, se invocă un regulament european, care face referire la materiile critice. 

,,În motivarea OUG se invocă Regulamentul European Critical Raw Materials Act (CRMA), care creează un cadru pentru selectarea și implementarea proiectelor strategice, care pot beneficia de condiții favorabile de autorizare și de asigurare a accesului la finanțare și stabilește cerințele naționale pentru dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție, procesare și reciclare a materiilor prime critice în UE.’’, susţine sursa citată, care specifică clar că aurul şi argintul nu fac parte însă din materiile critice la care face referire CRMA.

Astfel, pe lângă unele schimbări specifice această ordonanță ar include încă un articol în Legea Minelor, despre posibilitatea redeschiderii minelor închise.

Potrivit actului ,,minele pot fi redeschise la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort, emis potrivit strategiilor și politicilor din domeniu, prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa autorității competente care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică și financiară a solicitanților, precum și cu respectarea legislației de mediu în vigoare.”, ceea ce înseamnă că, prin simplul fapt că compania a deținut în trecut licență minieră, RMGC poate cere și să obțină redeschiderea minelor de la Roșia Montană oricând! 

,,Ca și cum termenul de valabilitate nu ar mai avea nicio importanță. Adică și fără o licență valabilă!”, arată romaniacurată.ro.

Întreaga ordonanță poate fi văzută AICI 

Comentarii Facebook